Teksti:
Seuran toimitus

DOKUMENTTI Arto Nyberg reissasi Helvetin Enkeleiden kanssa Vallilasta Balatonjärven rannalle Unkariin. Samalla hän pääsi kurkistamaan kerholaisten elämään.

Helvetin enkelit käveli aiheena Nybergiä vastaan jo vuosia sitten. ”Tutustuin tuttavani kautta yhteen Hells Angels Nomadsin jäsenistä. Pyysin häntä ohjelmaani, mutta hän ei suostunut”,  Nyberg kertoo. 

Aihe jäi kuitenkin muhimaan, ja kun Nyberg ja tuottaja Liisa Akimof tapasivat kerholaisia viime vuonna pariin otteeseen, syntyi ajatus dokumentin tekemisestä.

”Nomads asetti lopulta vain kaksi ehtoa. Ensimmäinen oli se, että ajan heidän mukanaan Euroopan halki Unkariin Helvetin Enkeleiden maailmanlaajuiseen vuosikokoukseen. Toisena ehtona oli se, etten yritä antaa heistä siloteltua kuvaa”, Nyberg kertoo.

”Olen itse ajanut kerran elämässäni prätkällä. Pyörän selkään hyppääminen ei siis tullut kysymykseen, vaan seurasin 18 miehen porukkaa autolla.”

Viikon mittaisen reissun alussa Ruotsissa sattui traaginen turma, kun yksi jäsenistä kaatui pyörällään ja vastaantullut auto ajoi hänen ylitseen. Mies kuoli heti. Porukka päätti asiaa pitkään tuumittuaan kuitenkin jatkaa matkaa, surunauhat käsivarsissaan.

Dokumentissa esiintyy kolme kerholaista omilla nimillään.

”Nomadsista löytyy sosionomia, formulatallin päällikköä, elokuvatyöntekijää, yrittäjää – osa heistä on perheellisiä. Kahdella on rikosrekisteri.”

Nyberg muistuttaa, että dokumentissa mennään journalismi edellä, mitään vastakkainasettelua ei haluta kerholaisten ja virkavallan välille. Helvetin Enkeleitä on Suomessa kaikkiaan viitisenkymmentä.

”Kyseessä on varsin tiivis ja sitoutunut, lähes lahkolaismainen yhteisö”, Nyberg kuvailee.

Helvetin Enkeleiden lisäksi dokumenttiin on haastateltu sisäministeri Päivi Räsästä, asianajaja Heikki Saloa sekä Helsingin poliisin edustajaa. Keskusrikospoliisi puolestaan aluksi kieltäytyi, sitten lupautui, mutta lopulta taas kieltäytyi haastattelusta.

Tuomo Kiisseli

Arto Nyberg special – Helvetin enkelit 2013, ti 24.9. klo 22.30 TV1

X