Teksti:
Seuran toimitus

Tanja opettaa musiikkia ja etsii puolisoineen uutta kotia. Tuija elää arkea pienen lapsensa ja miehensä kanssa. He ovat dokumenttisarjan Meediot päähahmoja, tavallisia naisia, joita yhdistää halu ja mahdollisesti kyky olla yhteydessä henkimaailmaan, tuonpuoleiseen ja tulevaan. Molemmat käyvät meediokurssilla.

Claudia Eve on puolestaan julkisuudesta tuttu selvänäkijä, joka on aloittanut työnsä epätavallisella alalla jo vuonna 1995. Sarjassaan Selvänäkijä Claudia Eve hän tapaa sekä julkisuuden henkilöitä että satunnaisia ohikulkijoita ja kertoo heille tulevasta. Even tv-istuntoihin osallistuvat muun muassa Outi Mäenpää, Teuvo Loman ja Mikko Kouki.

Kumpikaan sarjoista ei halua mystifioida henkimaailman kokemuksia, pikemmin päinvastoin. 

”Monille ihmisille henkimaailma on luonnollinen osa elämää. Päähenkilömme tekevät töitä, harrastavat ja haaveilevat samoista asioista kuin me muutkin. He eivät ole mitään kummajaisia, jotka kulkevat keskuudessamme haamuja nähden”, Meediot-sarjan tuottaja Nina Stenros kertoo. 

Myös Claudia Even mukaan ala on arkipäiväistynyt.

”Uskon, että ihmisten tietoisuuden taso on kasvanut. 1990-luvulla vain tietty ryhmä kävi energiahoidoissa ja astrologilla, mutta nyt samoja palveluja käyttää Perus-Perttikin. Aiemmin asiakkaat olivat kärjistetysti puunhalaaja-tyyppejä, jotka olettivat selvänäkijän olevan ylihenkistynyt, sariin ja kiinantossuihin pukeutuva hahmo.”

Meediot-sarjassa Tanjan ja Tuijan tavallisuutta korostaa se, että molempien aviomiehet suhtautuvat henkimaailman kohtaamisiin epäillen. Moni katsojista samastunee heihin.

”Epäilyistään huolimatta miehet tukevat ja kunnioittavat puolisoitaan. Se onkin koko sarjan pointti”, Stenros kertoo. 

Erilaisilla uskonasioilla ja vaihtoehtoisilla maailmankuvilla on tapana nousta pinnalle taloudellisesti epävarmoina kausina. Claudia Eve ja Nina Stenros myöntävätkin, että nykytodellisuudessa henkisyydelle on tilausta.

”Meediot-sarjan alaotsikkokin on ’Elämme herkkiä aikoja’. Epävarmuus haastaa jokaisen elämänkatsomusta. Henkisyys on yksi ratkaisu maailman sotkuun”, toteaa Stenros. 

Claudia Eve kertoo nähneensä viime vuosina enemmän köyhyyttä ja työttömyyttä kuin aiemmin uransa aikana.

”Moni on ollut huolissaan työstä ja taloudellisesta selviämisestä. Niiden myötä kärjistyvät usein myös parisuhdeasiat.”

Ongelmiin etsitään usein vastausta itsen ulkopuolelta.

”Kuka sen sanoo, onko psykiatri vai selvänäkijä se oikea vaihtoehto. Jos se auttaa, mitä sillä on väliä.”

Claudia Eve kuitenkin muistuttaa, että alalla on monenlaista yrittäjää. Hän kehottaa ottamaan selvää siitä, kenen puheille aikoo mennä. 

”Selvänäkijällä pitää olla nimi ja kasvot. Jotkut haluavat vain hyötyä ihmisten hädästä.”

Stenrosin mielestä Meediot-sarjan kaltaiset ohjelmat tuovat esiin ammattikunnan yhteisiä pelisääntöjä, jotka julkisuudessa voivat täsmentyä. 

”Meedioilla ja selvännäkijöillä on tekemisistään moraalinen vastuu. Parhaimmillaan he pyrkivät kannattelemaan muita ja kertomaan hyviä asioita – eivät anna käskyjä tehdä näin tai noin.”

Hyville tulevaisuudennäkymille onkin kysyntää, sillä useiden ennustusten mukaan elämme paraikaa kosmisesti epävarmoja aikoja. Muun muassa mayat ovat sijoittaneet maailmanlopun 21. päivään joulukuuta tänä vuonna. 

Stenros rauhoittelee, että Meedioiden viimeinen jakso esitetään vasta kyseisen päivämäärän jälkeen.

”Sitä voisi pitää julkisen palvelun kannanottona. Emme usko maailman loppuvan.”

Kaisu Tervonen

Selvänäkijä Claudia Eve alk. la 3.11. klo 16.40 TV5
Meediot alk. ma 5.11. klo 19.30 TV2

X