Teksti:
Seuran toimitus

Vain elämää alk. pe 5.10. klo 20.00 Nelonen

”Näin nimekkäälle jengille en ole aiemmin esiintynytkään”, tuumaa Jare Tiihonen, tuttavallisemmin Cheek.
Hän nousee pienen ravintolan lavalle räppäämään ideoimansa ja osittain uusiksi sanoittamansa version Jari Sillanpään kappaleesta. Yleisönä istuvat Kaija Koo, Katri Helena, Erin, Pertti ”Nipa” Neumann, Jonne Aaron – ja Jari Sillanpää. Vuoden 1995 tangokuningas tuijottaa esitystä äimistyneenä ja haukkoo hymyillen henkeään.

Puolentoista tunnin ohjelmapaikalla esitettävä uusi musiikkiviihdeohjelma Vain elämää pohjautuu Netherland’s Best Singer -formaattiin. Suomalaisversiota lähempänä kuitenkin on kuitenkin ruotsalaisartisteja – kuten Eva Dahlgrenin ja Tomas Ledinin  – ruutuun tuonut sarja Så Mycket Bättre.

”Ryhmä artisteja kasattiin yhteen, jotta jäisi jotain pysyvää: nimittäin uudet versiot heidän kappaleistaan”, Vain elämää -sarjan vastaava tuottaja Anssi Rimpelä sanoo.

Ohjelman tähtikaarti asui viime keväänä kymmenen päivää kartanohotellissa Hirvensalmella Etelä-Savossa. Kukin sai olla vuorollaan päivän pääartisti, joka valitsee aktiviteetit ja kuuntelee kuuden muusikkokollegansa versiot omista kappaleistaan.

Sarjassa kuullaan myös pöytäkeskusteluja ja maalataan henkilökuvaa kustakin päätähdestä. Mukana on myös arkistomateriaalia.

”Esimerkiksi Erinin jaksossa nähdään Nylon Beatin alkuperäinen musiikkivideo, jonka tytöt itse tekivät kotivideokameralla”, Rimpelä kertoo.

Kaija Koon tulkinta saa heti ensimmäisessä jaksossa Jari Sillanpään itkemään.

”Suomen kansa ei ole varmasti nähnyt minua koskaan aikaisemmin räppäämässä – eikä varmasti tämän jälkeen näekään”, nainen myhäilee.

Sillanpää räppää puolestaan ruotsiksi ja Katri Helena esittää käännösversionsa rock-yhtye Negativen kappaleesta Still Alive.

Katri Helena lähti tosi-tv-ohjelmaan vasta managerinsa Tommi Liimataisen, Jonne Aaronin isoveljen, suostuttelun jälkeen. Artisteja jopa 17 tuntia vuorokaudessa seuranneiden kameroiden eteen astuminen oli 67-vuotiaalle artistikonkarille uusi kokemus.

”Olen laulanut lähes 50 vuotta, mutta tämä oli varmasti urani ajalla rankin yhtämittainen skarppaus. Konsertissa laulan kaksi tuntia ja sitten saan huilia, mutta nyt menimme kymmenen päivää putkeen lyhyillä yöunilla”, Katri Helena sanoo.

Realitysarjan tekeminen hahmottui uudella tavalla myös Erinille.

”Kameraryhmää ei kiinnostanut, kuinka lujaa me piereskelemme aamuyöllä. Sen sijaan ohjelmassa keskitytään henkilöön ja hänen musiikkiinsa”, Erin sanoo.

Raskas kuvausrytmi yllätti myös hänet.

”Heräsimme kuudelta ja menimme monena yönä vasta kahdelta nukkumaan. Toisaalta ohjelman intensiivisyys vaatikin sitä, että olimme koko ajan yhdessä. Tunnelma oli kuin bändillä keikkabussissa.”

Elina Järvi

X