Teksti:
Seuran toimitus

DOKUMENTTI Aihe koskee meitä kaikkia. Harvemmin siitä puhutaan näin selkeästi.

Dokumentti Säilöttyjä unelmia näyttää konkreettisesti, mitä yhdessä halpamerkin säilyketölkissä on, ja mistä ruoka tulee. Tuote on ravioli tomaattikastikkeessa. Tölkillinen maksaa marketissa euron.

Katja Gauriloffin ohjaamaa ja Joonas Berghällin (Miesten vuoro) tuottamaa dokumenttia tehtiin neljän vuoden ajan. Kamera tarkkailee, mitä tanskalaisessa porsaskasvattamossa, romanialaisessa teurastamossa ja portugalilaisilla tomaattiviljelyksillä tapahtuu. Tölkin metallin alkuperää Brasiliassa ei unohdeta. 

Kyse ei ole ainoastaan ruoasta, vaan maapalloistumisesta. Samalla kun koneet käyvät, lihaa pilkotaan ja vihannekset sekoittuvat oliiviöljyyn, laitosten työntekijät kertovat elämästään. Ruokateollisuus on hyvin matalasti palkattu ala.

Rumastakin tulee usein kaunista, kuten tässä, kun Gauriloff avaa näkymättömän järjestelmän. Säilöttyjä unelmia on nähty jo yli 20 elokuvajuhlilla, mukaan lukien Euroopan merkittävimpiin kuuluvat Berliinin ja Lontoon festivaalit. 

Sitä dokumentti ei väitä, että kotimainen olisi aina parempaa.

”Jos on tammikuu, 20 astetta pakkasta ja Pohjanmaalla kasvihuone lämmitetään, olisiko fiksumpaa roudata tomaatit Espanjasta? Toivomme, että elokuva tuo näitä kysymyksiä kuluttajan naaman eteen”, tuottaja Berghäll pohti Suomen Kuvalehdelle tammikuussa.

Avainsana on tehokkuus. Säilöttyjä unelmia on kertomus pärjäämisestä. On mahdoton unohtaa rutiköyhä romanialainen, joka kertoo, kuinka aborttiin ei ollut varaa. Vieressä tuijottavat hiljalleen täyttyvän korin kymmenet siansilmät.

Kalle Kinnunen

Säilöttyjä unelmia ma 10.12. klo 21.30 TV1

X