Teksti:
Seuran toimitus

URHEILU Jalkapallon hallitsevalle maailman- ja Euroopan mestarille Espanjalle kelpaa perjantai-illan MM-karsintapelistä täpötäydellä Olympiastadionilla vain voitto – ja varmuuden vuoksi vielä mahdollisimman suurinumeroinen.

Valmentajavelho Vicente del Bosquen superjoukkue toki johtaa omaa karsintaloh­koaan, mutta ainoastaan pisteen erolla takana puuskuttavaan Ranskaan. Molemmilla mailla on jäljellä kolme peliä, ja vain lohkovoittaja pääsee suoraan ensi kesänä Brasiliassa pelattavaan MM-turnaukseen.

Mixu Paatelaisen Huuhkajat aiheutti maaliskuussa mojovan yllätyksen venymällä Gijonissa Espanjaa vastaan 1–1-tasapeliin. Suomi on lohkossa kolmantena ja omaa vielä ainakin teoriassa mahdollisuudet jatkokarsintaan.

Avainkysymys kuuluu: miten kauan Suomen puolustus kestää? Maajoukkueen elokuinen kenraaliharjoitus sujui mallikkaasti, kun se kaatoi Slovenian maaottelussa 2–0. Tuolloin Paatelainen iloitsi nimenomaan puolustuspelistä, jota Niklas Moisander ja Petri Pasanen johtivat ammattimiesten ottein.

”Puolustus toimi todella tiiviisti ja riittävän aggressiivisesti, ei tyydytty juoksemaan vain rinnalla. Vähintään samanlaista jämäkkyyttä tarvitaan Espanjaa vastaan.”

Muun muassa maalivahti Niki Mäenpää (kuvassa vas.) ja puolustaja Joona Toivio ovatkin tärkeässä roolissa Olympiastadionilla. 

”Yksi asia on varma: Espanja-pelissä tuskin pystymme pitämään palloa yhtä paljon kuin Sloveniaa vastaan”, Paatelainen totesi hymyillen.

Huuhkajien kokoonpanosta puuttuu keskikentän ässä Perparim Hetemaj. Hän on pelikiellossa varoitustilin täytyttyä.

Espanja kohtaa MM-karsinnassa Suomen jälkeen vielä Valko-Venäjän ja Georgian. Ranskalla on vastassa samat maat, nyt Georgia ja ensi viikolla Valko-Venäjä. Pääseekö MM-turnaukseen varmuudella Espanja vai Ranska, se voi ratketa vasta 15. lokakuuta. Silloin Huuhkajat yrittää vieraskentällä hiljentää Gallian kukon. 

Tuomo Kiisseli

Jalkapallon MM-karsinta: Suomi – Espanja pe 6.9. klo 21.00 TV2 

X