Teksti:
Seuran toimitus

SARJA PALAA TAUOLTA Näyttelijä Kirsten Vangsness oli mahdollisesti Monte Carlon kesäkuisten tv-festivaalien hauskin vieras. Hauska hän on myös Criminal Mindsissa, vaikka sarja kertookin FBI-profiloijista ja näiden tutkimista murhista, kidnappauksista ja katoamisista. Vangsness näyttelee Penelope Garciaa, tietokonevelhoa, joka antaa tutkijoille taustatukea toimistosta käsin.

Murhatutkijan rooli ei Vangsnessille istuisikaan.

”En kestä väkivaltaa. Minulta kysytään välillä, onko sarja mielestäni liian synkkä. Minulle paperihaavatkin ovat liian synkkää materiaalia. En voi edes katsoa sarjaa, vaikka rakastan rooliani.”

Vangsnessia haastattelemaan kokoontuneet toimittajat nauravat ääneen, kun näyttelijä kuvailee pukeutumistaan (”pukeudun kuin 7-vuotias merirosvo avaruudessa”) tai kun hän kertoo ensitapaamisestaan kollegansa Shemar Mooren kanssa (”hän tuli ovesta ja oli vielä kauniimpi luonnossa kuin televisiossa – olen lesbo mutten kuollut”).

Vastaukset rönsyilevät pitkällisiksi mutta hauskoiksi tarinoiksi. Useampikin niistä kertoo Shemar Mooresta. Garcian ja Mooren näyttelemän tutkija Derek Morganin väliset puhelinkeskustelut sarjassa ovat täynnä leikillistä flirttiä. Ja kemia toimii myös tv-ruudun ulkopuolella.

”Sarjan alkuvaiheissa kävimme pakollisen seksuaalista häirintää käsittelevän luennon. Istuin Mooren vieressä, ja hän kirjoitteli minulle erittäin sopimattomia paperilappusia. Ja minä vastasin niihin. Joten häiritsimme toisiamme seksuaalisesti kesken seksuaalisen häirinnän luennon.”

Tänään alkavan seitsemännen kauden alussa Garcia seurustelee kuitenkin edelleen Kevin Lynchin kanssa. Heti ensimmäisen jakson alussa Kevin paljastaa Moorelle aikeensa kosia rakastettuaan.

Romanssikuvion, flirtin ja eläväisen persoonansa ansiosta Garcia on kaivattu kevennys Criminal Mindsin synkeydessä. Hahmoa on verrattu toiseen jännityssarjan naispuoliseen nörttiin, NCIS Rikostutkijoiden goottihenkiseen tiedenaiseen Abby Sciutoon. Vangsness kehuu kollegaansa, sekä näyttelijä Pauley Perretteä että Abbyn hahmoa, ja kääntää kilpailun positiiviseksi.

”Toivon, että sarjojen naisnörtit ovat pysyvä trendi. Minusta on hienoa, että Criminal Mindsia katsovat tytöt ovat kiinnostuneita rikosteknisestä tutkinnasta, matematiikasta ja sen sellaisesta.”

Itse hän kertoo kuitenkin olevansa kehno teknologian suhteen.

”Käytän tietokoneella kahden sormen järjestelmää. Olen parempi paperin ja kynän kanssa.”

Kaisu Tervonen

Criminal Minds alk. to 22.11. klo 21.00 Nelonen

X