Teksti:
Seuran toimitus

Toimittaja Nina Malmberg oli viime vuonna tuoreeltaan raportoimassa Anders Behring Breivikin joukkomurhasta Suomeen. Nyt hän on palannut uudestaan tapahtumapaikoille puolituntisessa dokumentissa Paluu Utöyaan. Sen tarkoituksena on tarkastella, miten norjalaiset ovat selviytyneet tragedian aiheuttamasta surusta.

Vaikka Breivikin teot olivat hirmuisia, ne eivät kuitenkaan pahantekijän toivomalla tavalla hajottaneet Norjaa vaan yhdistivät kansaa entuudestaan. Tragedian jälkeen alkoi levitä uutisia siitä, miten tapahtuma on yhdistänyt norjalaisia, ja miten he haluavat rakentaa elämää eteenpäin hyvyyden avulla. Malmbergin mukaan samanlainen yhteenkuuluvuuden tunne on yhä aistittavissa.

”Ajatus hyvällä pahaa vastaan taistelemisesta on edelleen vahvasti taustalla. Oli hämmentävää huomata, että en tavannut yhtäkään katkeroitunutta tai aggressiivista norjalaista”, Malmberg kertoo.

Norjalaisten hämmästyttävän laaja yhteenkuuluvuuden tunne johtui hyvin pitkälti siitä, että Breivikin isku oli suunnattu koko kansakuntaa vastaan. Vaikka Suomen kouluampumiset ovat traagisia tapauksia, ne eivät samalla tavalla olleet iskuja koko maata vastaan.

”Sekin on mielenkiintoista, miten norjalaiset suhtautuvat keskusteluun siitä, onko Breivik mielisairas vai ei. Haastattelemieni norjalaisten mukaan on samantekevää, joutuuko hän psykiatriseen hoitoon vai vankilaan. Pääasia on, että hän saa rangaistuksen”, Malmberg kertoo.

Dokumentissa pääsevät ääneen pommi-iskusta ja joukkomurhasta selvinneet ihmiset. Tämän lisäksi ohjelmassa haastatellaan eri alojen, kuten kriisipsykiatrian, kirkon ja politiikan edustajia.

Henri Waltter Rehnström

Paluu Utöyaan perjantaina 10.2. klo 21.00 TV1

X