Teksti:
Seuran toimitus

Käsikirjoittaja Veli-Pekka Hänninen on vuosikausia halunnut kirjoittaa tv-draaman arkisesta asiasta, jota ei ole fiktiossa juurikaan käsitelty. Kaksiosaisessa Pullukat-sarjassa ylipainoisen perheen teinipoika Leo alkaa laihduttaa.

”Se on ihmisyyden peruskysymys: millä itseni kauppaan”, Hänninen kertoo laihdutuksen lähtökohdista.

Leo huomaa, että laihtumalla hänen roolinsa tyttöjen silmissä voi muuttua. Hän alkaa hävetä perhettään, josta hän on aiemmin löytänyt turvan.

”Ihminen esineellistää ensin itsensä ja tekee sitten sen saman esineellistämisen muille. Se on julma maailma, jossa ei ole armoa.”

Aihepiiri on läheinen kirjoittajalleen. Muun muassa Riisuttu mies -elokuvan käsikirjoittajana tunnettu Hänninen on laihtunut puolessa vuodessa 15 kiloa. Hännisen mukaan laihtuminen on suuri identiteettikriisi. Usein lihomisen takana on ongelma, jota laihtuminen ei poista.

Ennen Pullukoita Hänninen kirjoitti Leon tarinasta libreton Kirmo Lintisen säveltämään Fitness-kevytoopperaan. Sen uudet esitykset nähdään keväällä Savoy-teatterissa. Lisäksi Hänninen on yhdessä toisen laihtujan – elokuvaohjaaja Pekka Karjalaisen – kanssa tekemässä dokumenttia matalahiilihydraattisesta ruokavaliosta.

Hänninen kehuu Pullukat ohjanneen Pirkka-Pekka Peteliuksen kykyä käsitellä näyttelijöitä, erityisesti monia nuoria kykyjä. Pullukat tasapainottelee draaman ja komedian välimaastossa. Lihavuudelle siinä ei naureta.

Pullukat on onnistunut saamaan Yleltä rahoituksen. Myös lopetettavaa Kotikatua käsikirjoittavan Hännisen mielestä Ylessä johtamistyyli on draaman puolella täysin sekaisin. Hän kuvaa tilannetta yhdellä sanalla:
”Kafkamainen.”

Tero Kartastenpää

Kotikatsomo: Pullukat alk. su 26.2. klo 21.05 TV1 

X