Teksti:
Seuran toimitus

ELOKUVA Näyttelijä Ilkka Villi, 38, on hyvää vauhtia matkalla elokuvien ja tv-sarjojen luottonäyttelijäksi. Valkokankaalla Villi nähdään parhaillaan romanttisessa komediassa Ainoat oikeat. Sen tekeminen oli Villille mieluisaa, eikä hän ymmärrä, miksi romanttinen komedia on tyylilajina aliarvostettu. Myös viime syksynä nähdyssä Mun ainoot 30 minsaa -sarjassa Villin rooli oli romanttinen.

”Romanttiset komediat lokeroidaan hömpäksi, mikä on väärin. Ainoat oikeat on ihmissuhde-elokuva, ja ihmissuhteethan koskettavat meitä kaikkia. Siinä on toki myös paljon huumoria”, Villi sanoo.

Yli kymmenvuotisen uran aikana ansioluetteloon on kertynyt useita elokuvia. Yksi niistä, Mika Kaurismäen ohjaama Haarautuvan rakkauden talo, saa tv-ensi-iltansa sunnuntaina. Villi on eroprosessin keskellä hapuilevan Tuulan (Elina Knihtilä) rakastaja. Villillä on hyviä muistoja työskentelystä Kaurismäen ohjauksessa.

”Hän kohtelee näyttelijöitä kunnioittavasti. Kun tapasin Mikan ensimmäisen kerran, hän oli ottanut selvää aikaisemmista töistäni. Mika myös soitti ja tarjosi minulle roolia henkilökohtaisesti. Kun nykyään kaikilla on kova kiire, tuollaisesta jää hyvä mieli.”

MTV3:ssa alkaa maaliskuussa suomalainen fantasiasarja Nymfit, jota on ehditty esittää jo Ita­liassa ja Saksassa.

”Olen saanut kuulla jo jotain palautettakin siitä. Eniten on ihmetelty sitä, miten rajallisella budjetilla on saatu aikaiseksi visuaalisesti niin hienoa jälkeä. Näin myös pätkän italiaksi dubatusta jaksosta. Se tuntui hauskalta.”

Nykyajassa elävinä nymfeinä sarjassa nähdään muun muassa Manuela Bosco ja Rebecca Viitala. Villi esittää sarjassa satyyriä nimeltä Erik Mann, joka on nymfien vihollinen.

”Mielestäni on hienoa, että uskalletaan tehdä jotain sellaista, mitä Suomessa ei ole aiemmin tehty.”

Sarja voi toimia näyttelijöille käyntikorttina ulkomailla. Villi asui lapsena perheensä kanssa eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvalloissa. Teini-iässä hän lähti omin päin vaihto-oppilaaksi Chileen.

”En pistäisi pahakseni, jos tulisi työtarjouksia muualtakin, vaikka vieraalla kielellä näytteleminen tuo omat haasteensa.”

Vaikka Villiä näkee nyt monella taholla, jotkut projekteista, kuten Nymfien ensimmäinen kausi, on kuvattu jo yli vuosi sitten. Freelancerina Villi on joutunut tottumaan myös jaksoihin, jolloin työtarjouksia ei tule.

”Odottelu ei ole aina helppoa. Ehkä noin kerran vuodessa tulee sellainen olo, että nyt haluan vaihtaa alaa kokonaan.”

Pitkänhuiskean ja tummapiirteisen habituksen ansiosta Villi sopii niin romanttiseksi sankariksi kuin roistoksikin.

”Freelancer on sellainen ajopuu, että muut päättävät asioista puolestani. Vähän myös pelottaa, että luokitellaan vain tietynlaisten roolien esittäjäksi. Se riippuu siitä, millaisena muut näkevät oman olemukseni. Haluaisin kuitenkin tehdä mahdollisimman monipuolisia rooleja.”

Intohimo näyttelemiseen syttyi varhain. Villi muistaa lapsuudestaan ne hetket, kun isä näytti Chaplinin elokuvia.

”Se on ajatonta komiikkaa. Haluan itsekin tehdä tarinoita, jotka kestävät aikaa.”

Juha Heinisuo

Haarautuvan rakkauden talo, su klo 19.50 MTV3

X