Teksti:
Seuran toimitus

Banksy on brittiläinen katutaiteilija, jonka todellisesta henkilöllisyydestä ei ole varmuutta. Julkisuuteen on kerrottu, että hän olisi vuonna 1974 syntynyt bristolilainen, joka opiskeli teurastajaksi, mutta keskittyi taiteeseensa. Ehkä, ehkä ei.

Katutaide tarkoittaa yleensä graffitia. Monet Banksyn töistä ovat olleet laittomia maalauksia. Ne ovat ilmestyneet yöllä näkyvälle paikalle, yleensä ilman signeerausta.

Kertakäyttötuherruksista Banksyn työt ovat kaukana. Kuuluisimmat on toteutettu sapluunatekniikalla. Osa on klassikkomaalausten muunnelmia, jossa kuvaan on lisätty moderni elementti, esimerkiksi keskisormea näyttävä käsi.

Kriitikot ovat arvioineet Banksyn joskus nerokkaaksi, välillä lapselliseksi provokaattoriksi. Viranomaisille hän on edelleen usein vandaali. Mutta kuinka suhtautua vandaaliin, jonka töitä ei pidä pestä pois, koska ne ovat satojen tuhansien arvoisia? Kalleimmat Banksyt on myyty huutokaupoissa yli miljoonalla eurolla. Jos hän maalaa seinääsi, seinä kannattaa rikkoa teoksen irrottamiseksi.

Banksya itseään hänen taiteensa arvo naurattaa. Ongelmaa pohtiakseen hän teki elokuvan. Exit Through the Gift Shop sai vuosi sitten parhaan dokumentin Oscar-ehdokkuuden. Nyt se esitetään Teemalla. Banksy: Katutaiteen uho ja tuho on tosin hölmösti pelkistävä käännös. Alkuperäinen nimi on kuin kylttiteksti: tästä näyttelystä voi poistua vain lahjatavarakaupan kautta. Siitä on kyse, taiteen ja rihkaman suhteesta.

Elokuva alkaa Thierry Guettan esittelynä. Rasittava ranskalainen harrastaa videokuvausta ja innostuu katutaiteesta. Hän alkaa tehdä dokumenttia Banksystä.

Pian Guetta keksii itsekin tehdä katutaidetta nimellä Mr. Brainwash. Roolit vaihtuvat. Elokuva on tästä eteenpäin Banksyn raportti siitä, kuinka täysi torvelo haluaa olla pop-taiteilija – ja menestyy.

Kyseessä on valtava pila taidemaailman kustannuksella. Guettan teokset ovat Andy Warholin, Banksyn ja Barack Obaman Hope-vaalikampanjajulisteesta tunnetun Shepard Faireyn töiden mukaelmia, joita hän kyhää apulaistensa kanssa hirveässä kiireessä juuri ennen näyttelynsä avajaisia. Guetta kuitenkin hoitaa pr-puolen hyvin ja kerää Faireyn ja Banksyn kaltaisilta arvostetuilta tekijöiltä kehuvia kommentteja näyttelystään.
Tämä on lavastusta, mutta se, mitä seuraavaksi tapahtuu, on totisinta totta. Los Angelesin näyttelystä tulee menestys. Mr. Brainwashin tökeröitä maalauksia myydään viikossa yli 500 000 eurolla ja hän pääsee tekemään Madonnan levynkannen.

Mr. Brainwash on Banksyn vilpillinen ja laskelmoiva kaksoisolento, jonka kautta hän kyseenalaistaa taiteensa. Jo sitä ennen, läpi dokumentin, Banksy ironisoi omia teoksiaan, niiden herättämää kiinnostusta ja tulkintoja. Milloin hän on tosissaan?

Vaikea sanoa, mutta on selvää, ettei Banksy ole vain visuaalisen puujalkahuumorin taitaja, vaan ajattelemaan pakottava kokonaistaideteos.

Kalle Kinnunen

Banksy: Katutaiteen uho ja tuho la 21.1. klo 21.00 Teema

X