Teksti:
Seuran toimitus

SARJA ALKAA Kiefer Sutherland, 45, ei enää pelasta maailmaa 24 tunnissa. Uutuussarjassa Kosketus hän esittää leskeksi jäänyttä yksinhuoltajaa Martin Bohmia, joka auttaa tuntemattomia elämän oikuissa mykän poikansa avulla.

Martin Bohm on entinen toimittaja, joka on päätynyt työskentelemään matkalaukkujen lastaajana New Yorkin JFK-lentokentällä. Hänen 11-vuotias Jake-poikansa (David Mazouz) on emotionaalisessa kehityksessään jälkeenjäänyt ja mykkä, mutta ymmärtää matemaattisia kaavoja, jotka yhdistävät ihmiset ympäri maailman. Hän kirjoittaa numerosarjat vihkoonsa.

”Ensin Martin pelästyy poikansa yliluonnollista kykyä, mutta vähitellen numeroiden merkityksen selvittäminen lähentää isää ja poikaa. Martinin tehtävä on purkaa poikansa kirjoittamat koodit ja pistää palaset yhteen. Sen jälkeen hän voi ratkaista mysteerit – esimerkiksi sen, miten amerikkalaisen syöpäpotilaan ja venäläisen mafiapomon elämät nivoutuvat yhteen”, Sutherland kertoo Los Angelesissa.

Ensimmäisessä jaksossa metsästetään numerosarjan 318 merkitystä. Luku vilkkuu kellossa, koristaa voitokasta lottolippua ja on osa tärkeää osoitetta. Lisäksi joka iltapäivä 18 minuttia yli kolmen Jake kiipeää puhelinpylvääseen ja laukaisee hälytykset. Samalla hän herättää lastensuojeluviranomaisten kiinnostuksen.

”Sarjassa on kysymys kohtalosta, eikä sen oikkuja voi ennustaa. Joskus tapahtumat johdattelevat Martinin pelottaviin ja vaarallisiin, toisinaan taas hauskoihin ja liikuttaviin tilanteisiin”, Sutherland kertoo.

Kiefer Sutherland taisteli rikollisuutta vastaan agentti Jack Bauerina kahdeksan vuotta sarjassa 24. Syyskuun 11. päivän terrori-iskun jälkeistä paranoiaa ja epävarmuutta kuvannut nopeatempoinen poliittinen trilleri oli viime vuosikymmenen hitti. Sen viimeinen kausi kuvattiin vuonna 2010, eikä näyttelijäperheen kasvatti etsinyt sen jälkeen töitä televisiosta. Kohtalo päätti toisin.

”Olin päässyt esiintymisen makuun teatterissa ja elokuvissa, kun tuttuni kehotti minua lukemaan Kosketus-sarjan käsikirjoituksen. Pidin toiveikkaasta tarinasta, jossa keskitytään eri kulttuureita yhdistäviin asioihin. Sarjan teema – se, että jokaisen ihmisen käyttäytyminen vaikuttaa ympäristöön ja aiheuttaa maailmanlaajuisen ketjureaktion – kosketti minua.”

”Sarjan ydin on kuitenkin isän ja pojan selviytymistarina, ja se teki minuun isänä erityisen vaikutuksen. Tosin jännitin aluksi sitä, ettei vastanäyttelijäni puhu mitään.”

Vaikka 11-vuotias David Mazouz esittää mykkää, kuullaan häntä tarinan kertojana. Jokainen jakso on oma stoorinsa.

”Aluksi keskitytään siihen, että Martin yrittää ymmärtää lastaan. Suhde toimii paremmin, kun Martin antaa itselleen anteeksi eikä koe enää huono isä -kompleksia. Juonen kehittyessä myös heidän kommunikointinsa syvenee. Myöhemmin jännitystä lisää se, että mysteerinen Aster Corps -tutkimuslaitos kiinnostuu Jaken lahjoista.”

Sarjan on luonut 55-vuotias käsikirjoittaja ja tuottaja Tim Kring, jonka kynästä on lähtöisin myös toinen yliluonnollisista kyvyistä kertova tv-sarja Heroes. Nytkin mukana on nerokkaita juonikäänteitä ja näppärä sekoitus tunteita, tiedettä ja henkisyyttä.

Kirpi Uimonen Ballesteros, Los Angeles
 
Kosketus alk. ti 9.10. klo 21.05 MTV3

X