Teksti:
Seuran toimitus

Suomen kanavat tuovat tänäkin keväänä ruutuun italialaisen television parhaimmistoa.

Vokaalit venyvät hellyttävästi, ärrät pärähtävät. Lämmin aurinko valaa kultaa kauniiden kasvonpiirteiden ja tuuheiden hiusten ylle. Ihanien ruokien tuoksu ei harmi kyllä yllä aivan nenään saakka.

Allora, murhattiinko jossakin joku? Komea komisario selvittää.

Suomen televisioon asti yltäneissä fiktio- ja ruokasarjoissa Italia on perinteisesti ollut todellisuuspakoinen paratiisi, aivan eri maa kuin se juonittelujen spagetti, joka luikertelee uutisissa mafiaoikeudenkäynteineen ja pääpelle Silvio Berlusconeineen.

Pohjoisille ruuduillemme saapuu italosarjoista kovalla rahalla tehty parhaimmisto, viime vuosina esimerkiksi epookkidraama Ihana Elisa ja uusintakierroksensa sunnuntaina aloittava Komisario De Luca.

Oikean Italian katsotuimpiin kuuluvat jalkapallon ja formuloiden lisäksi dubattu Kauniit ja rohkeat sekä kokoillan suorat studiolähetykset, joissa ei säästellä älyvapaita visailuja ja paljasta pimupintaa.

”Italialaiset ovat varieteeviihteen mestareita”, kertoo Suomen virallinen italiansuomalainen,  TV5:n uuden Ruokamatkalla-sarjan kuvauksissa vieraillut juontaja Ella Kanninen.

”Lähetykset saattavat kestää monta tuntia, ja niissä on vaihtuvia musiikki- ja tanssiesityksiä. Bailando con le stelle (Tanssii tähtien kanssa) on myös hyvin suosittu”, Kanninen toteaa. Formaatin italoversiossa ovat kilpailleet muun muassa Kauniiden ja rohkeiden Ronn Moss (Ridge) ja Daniel McVicar (Clarke).

Kanninen on tänä keväänä ajankohtainen yhdeksänosaisessa sarjassa Tie Roomaan: Kaksi pientä elefanttia, jossa Kanninen matkaa vanhaa pyhiinvaellusreittiä pitkin Alpeilta Roomaan. Keskiviikon jaksossa ihmetellään itseään paavia, Torinon käärinliinoja ja niiden rocktähtimäistä vetovoimaa.

Nykyisin yhä useampi nuori italialainen jättää kotimaansa, syinä muun muassa valtava nuorisotyöttömyys ja kirkon julistama pyhimysmäisen äitiyden ihanne valo- ja varjopuolineen.

Maastamuutto on Italiassa ollut jatkuvaa alkaen siitä, kun isovaari laivalipun Amerikkaan osti. Lähiviikkojen italo-tv-tarjonnan helmi Italia, ota tai jätä (2011) päivittää poismuuttoa harkitsevien mietteet keskelle saapasmaan tämänhetkistä lämmön, kauneuden ja hälläväliä-meiningin yhdistelmää.

Dokumentin aluksi akateemisesti koulutettu Gustav harkitsee muuttoa Roomasta edullisempaan Berliiniin. Ystävä Luca vie epäröijän Italian kiertoajelulle, jossa he kohtaavat Berlusconin puolesta mieltä osoittavia eläkeläisiä ja kahvipannutehtaan, jonka tuotanto on siirretty Romaniaan. Sisiliassa he käyvät paikkakunnalla, jossa EU-rahojen huijaamiseksi aloitettuja, hylättyjä betonirakennelmien runkoja on niin monta, että niille on perustettu festivaali.

Lähiviikkoina Suomen tv jatkaa fiksujen italo-ohjelmien esittelyä. Edellä mainittujen lisäksi ruutuaikaa saavat dokumentit Vinyylimania ja Roomalaisajan hylkylöytö. Kriisien Italia -teemalauantai jatkuu Italia, ota tai jätä -dokumentin jälkeen elokuvalla Il Divo, joka kertoo maan toiseksi surullisenkuuluisimmasta pääministeristä Giulio Andreottista jylhänkomein kuvin.

Italia, ota tai jätä la klo 21.00 Teema
Il Divo la klo 21.50 Teema
Komisario De Luca su klo 21.55 TV1
Vinyylimania ma klo 21.00 Teema
Tie Roomaan: Kaksi pientä elefanttia ke klo 21.00 YleTeema

X