Teksti:
Seuran toimitus

ITSENÄISYYSJUHLA Suomen suosituin ohjelma uudistuu tilanteen pakosta, koska remontoitavassa Presidentinlinnassa ei itsenäisyyttä voi tänä vuonna juhlia. Yli kaksi miljoonaa katsojaa tuomitsee, kuinka onnistuneesti vastaanotto on siirretty  valkokaakeliseen Tampere-taloon.

”Emme pyri siihen, että lähetys olisi samanlainen kuin aiemmin”, Yleisradion tuottaja Markku Jylhäsalo muistuttaa.

Käsiä paiskataan jälleen urakalla. Piia Pasanen ja Jussi-Pekka Rantanen selostavat, kun presidentti Niinistö alkaa tervehtiä 1 700 juhlavierasta konsertti- ja kongressikeskuksessa viiden aikaan. Yle on neuvotellut Presidentinkanslian kanssa tarkkaan, miten kättely kuvataan näyttävästi niin, että koko media mahtuu kuvaamaan pukuja.

Muotiasiantuntija Jaakko Selin arvioi, miten vieraat ovat omaksuneet vapautuneen pukukoodin, joka sallii lyhyet mekot ja frakittomuuden. 

Kun kättelyosio on päättynyt, alkaa tunnin kestävä konsertti. Yleläisillä on salassapitovelvollisuus esiintyjistä, joista tiedetään vain oman osallisuutensa kertonut Vesa-Matti Loiri. 
Konsertin jälkeen aukeaa buffet-tarjoilu, jolloin lähetyksessä haastatellaan vieraita Tampere-talossa avarissa tiloissa. Yleläiset ovat joutuneet ratkaisemaan muun muassa, miten haastattelujen välillä juoksutetaan kuvaa, koska juhlissa ei ole tanssia. Normaalivuonna kuvat tanssilattialta rytmittävät sujuvasti lähetystä.

Ylen lähetystä voi seurata myös Femillä, mutta kaupallisilla kanavilla juhlat näkyvät vain uutislähetyksissä. Aiemmin erikoislähetyksiä juhlista tehneellä Nelosella esitetään illan aikana vain perusviihdettä. MTV3 on siirtänyt juhlaseurannan nettiin, eikä kanavalla nähdä enää perinteistä seuraavan päivän jälkilähetystä.

Kirsi Alm-Siiran ja Keijo Leppäsen vetämässä MTV3:n nettilähetyksessä herätellään sosiaalista mediaa, ja toimittaja Tuomas Enbuske liikkuu kanavan ”salaisena agenttina” raportoimassa, miltä esimerkiksi ruoka maistuu. Poikkeusjuhlat antavat mediallekin mahdollisuuden rentoutua.

”Me lähdemme hakemaan vierailta tarinoita ja tahdomme tietää muutakin kuin sen, mitä itsenäisyys heille merkitsee”, MTV:n vastaava tuottaja Johanna Elomaa sanoo.

Yleisradion lähetys siirtyy puoli kymmeneltä Hotelli Tammeriin Itsenäisyyspäivän jatkoille. Aikaisempia jatkoja viihteellisemmässä lähetyksessä esiintyvät iskelmätähdet Juha Tapio ja Suvi Teräsniska sekä räppäri Elastinen.

Vakavien perinteiden ystävät saavat mieleisensä loppuhuipennuksen. TV1:n koko päivän kestänyt juhlinta, joka alkaa aamupäivän jumalanpalveluksista, sotilasparaateista ja Anna-Liisa Tiluksen vetämistä haastatteluista – päättyy Tuntemattomaan sotilaaseen.

Tero Kartastenpää

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto pe 6.12. klo 17.15 TV1

X