Ivalo-sarjan uusi kausi: Iina Kuustosen esittämä pohjoisen poliisi palaa perusasioihin

Kun Ivalo starttaa kolmannelle kaudelleen, Nina Kautsalo aloittaa uutena poliisipäällikkönä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Iina Kuustonen ja Venla Ronkainen jatkavat tuttuja roolejaan Ivalo-sarjan kolmannella kaudella.

Kun Ivalo starttaa kolmannelle kaudelleen, Nina Kautsalo aloittaa uutena poliisipäällikkönä.
Teksti:
Pekka Eronen

Ivalo-sarjan maailma on kolmessa kaudessa asettunut luontevasti paikalleen. Koko sen ajan Iina Kuustonen on ollut pohjoisen sinnikäs poliisi Nina Kautsalo.

Nordic noirin pimeys käy vain tummemmaksi, kun Napapiirin pohjoispuolella ollaan. Toisaalta kirkastuvat myös kesäiset yöt. Niissä ääripäissä olisivat arktisen hysterian eväät, mutta sen suuntaan eivät sarjan vaihtuvat tekijät halua kovin syvälle uppoutua.

Murhasarjoineen, bisnesvehkeilyineen ja salaliittoineen Ivalo on ollut pohjimmiltaan linjassa kansainvälisten rikossarjojen kanssa. Maisemien ja lumen lisäksi persoonallisuuta löytyy perhesuhteiden lämmöstä.

Nina on Venla Ronkaisen esittämän Venlan yksinhuoltajaäiti. Down-lapsi Ronkainen on valoisa persoonallisuus, jonka ansiosta karmeita asioita käsittelevä Ivalo ei pääse jäätymään pakkasellakaan. Lapset ovat usein poliisisarjoissa läsnä joko vitsiautomaatteina taikka huoltajuuskiistojen aiheina, mutta Venla Ronkaisella ja Iina Kuustosella on sarjassa poikkeuksellisen luonteva meininki keskenään. Ninan sisko Marita (Pihla Viitala) ja exä Esko (Mikko Leppilampi) kuuluvat edelleen kuvioon.

Paikallisuus ja lämpimät ihmissuhteet kiehtovat Ivalo-sarjassa

Kolmannen kauden alussa Nina Kautsalo aloittaa Ivalon uutena poliisipäällikkönä. Byrokratia huolettaa, mutta pian rikosten selvittely vie mukanaan.

Kun paikallinen apteekkari löytyy murhattuna, palaa Nina yhteistyöhön vanhan parinsa Aikion (Janne Kataja) kanssa. Isot rahat ovat liikkeellä, kun kansainvälinen autofirma testaa paikkakunnalla uutuusmallejaan.

Kakkoskauden venäläiset vehkeilyt ovat menneen syksyn juttuja, ja samalla sarja palaa perusasioihin. Ivalon paikallisuus ja ihmissuhteiden lämpö taitavat sittenkin kiehtoa myös ulkomaisia katsojia enemmän kuin kakkoskauden huisit lähitaistelukoreografiat.

Ivalo, maanantai 15.4. klo 22.40, Nelonen

Lue myös: Iina Kuustonen nauttii arjesta ja tutuista rutiineista: ”Aamukahvi on yksi isoimmista nautinnoista elämässäni”

X