Anna-lehti: Näyttelijä Iina Kuustonen Ivalo-sarjan poliisiroolistaan: ”Oli mahtavaa jaksaa painaa paksussa lumessa menemään, kun miesnäyttelijät hyytyivät”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Näyttelijä Iina Kuustonen
Iina kuustonen tykkää haastaa itseään. © Mirva Kakko/Otavamedia
Iina Kuustonen haluaa oppia aina uutta. Näyttelijä on kiitollinen jokaisesta saamastaan roolista, eikä halua ihmisten ajattelevan hänen saaneen asioita ilmaiseksi. Iina perehtyy, eläytyy ja treenaa jokaista rooliaan varten täysillä.

Iina Kuustonen nähdään parhaillaan pyörivässä Ivalo-rikossarjassa Nina Kautsalon roolissa. Hahmolla on sotilaspoliisitausta, ja hän on jääkärikunnossa. Kehon muokkaaminen rooleja varten innostaa Iinaa.

”Treenasin puoli vuotta viisi kertaa viikossa personal trainerin ohjeiden mukaan. Kuvauksissa oli mahtavaa jaksaa painaa paksussa lumessa menemään, kun miesnäyttelijät hyytyivät ja jäivät jälkeen”, Iina Kuustonen kertoo Anna-lehdelle.

Elementissään perheenäitinä

Ivalo-sarjan toista kautta kuvataan parhaillaan pääkaupunkiseudulla. Saapuessaan kuvauksista kotiin, Iina harjoittelee seuraavan päivän repliikkejä usein rappukäytävässä, sillä kotona hän haluaa keskittyä perheeseensä, puolisoonsa näyttelijä-muusikko Sebastian Rejmaniin ja heidän kaksi- ja neljävuotiaisiin lapsiinsa.

Tässä elämäntilanteessa Iina nauttii ajasta, kun hän voi olla kotona verkkareissa. Häntä on aina sanottu henkisesti keski-iäiseksi.

Iina kokee olevansa perheenäitinä elementissään:

”Nautin kutomisesta, leipomisesta ja luonnossa olemisesta. Kotinikin haluan pitää harmoniassa ja järjestyksessä, vaikka pikkulapsiarjessa se onkin hallittu kaaos.”

Näyttelijäsiskokset Minka ja Iina Kuustonen

Näyttelijäsiskokset Minka ja Iina Kuustonen ovat aina toistensa puolella © Pekka Nieminen/Kuvaryhmä/SKOY

Merkitykselliset naiset

Iina Kuustonen pitää sisaruutta valtavana voimavarana. Hän kertoo vuotta nuoremman näyttelijäsiskonsa, Minka Kuustosen olevan hänelle kuin peili – toisinaan Minka tietää Iinan asiat paremmin kuin hän itse.

Koko elämän pituinen yhteys mahdollistaa avoimen tunteiden ilmaisun:

”Rakkaana ja turvallisena ihmisenä Minka joutuu joskus kärsimään likakaivonani olosta. Puran häneen stressiä näennäisen pienistä jutuista, vaikka hermostumalla siitä, että hän vahingossa kaatoi kahvit matolleni.”

Suvun naisten merkitys näkyy myös Iinan kiinnostuksessa hänen isänsä Mikko Kuustosen äidin tarinaa kohtaan. Iina ei ehtinyt tavannut isoäitiään, mutta on kuullut hänestä paljon.

”Hän oli kertomusten mukaan voimakas persoona ja selviytyjä, vaikka eli vaikean elämän: orpouden, huutolaislapsuuden ja sodat. Luulen, että ymmärtäisin sukupolvien ketjua ja erityisesti naisten tarinaa paremmin juuri hänen kauttaan.”

”Roolin saa juuri se, kenelle se kuuluu”

Iina Kuustosella on myös rakas eri luonteisista naisista koostuva ystäväporukka, joka on pitänyt yhtä Teatterikorkeakoulusta saakka:

”Ryhmämme nimi on Kissat. Muodostimme sen, kun emme jaksaneet kurssikavereitamme koiria eli miehiä.”

Naisporukka jakaa yhteisessä WhatsApp-ryhmässään epäedustavia alakulmaselfieitä, eivätkä he häpeä puhua elokuva-alan asioista, kuten esimerkiksi palkkauksesta.

Joskus kilpailu samoista rooleista herättää ristiriitaisia tunteita, mutta Iinaa kuitenkin helpottaa ajatus siitä, että roolin saa juuri se, kenelle se kuuluu.

Iina Kuustonen kertoo uusimmassa Annassa myönteisestä hätkähdyksestään Sanna Marinin noustessa pääministeriksi sekä pyrkimyksistään lisätä monimuotoisuutta taide- ja viihdealalla. Hän kertoo myös kirjakerhoharrastuksestaan toimittaja Katja Ståhlin kanssa.

Lue myös: Minka Kuustonen ryhtyi tositoimiin ilmaston hyväksi – Mitä Minka vastaa niille, joiden mukaan paras ilmastoteko on olla tekemättä lapsia?

X