Teksti:
Seuran toimitus

URHEILU Ylen jalkapalloasiantuntija Erkka V. Lehtola pitää kisaisäntä Brasiliaa suosikkina jalkapallon maailmanmestariksi.

”Vuosi sitten Brasilian tilanne oli sekava ja kaikki näkivät enemmän mörköjä kuin mahdollisuuksia. Viime kesän maanosaliittojen turnauksessa joukkue otti ihan huimaavia askelia eteenpäin. Kriittinen kotiyleisö otti joukkueen omakseen. Se on voimavara”, Lehtola kertoo.

Jo pikkupoikana Maradonan huippusuorituksia fanittaneelle Lehtolalle Argentiina on enemmän sydämen kuin järjen asia.  

”Etelä-Amerikan karsintoihin osallistuneiden maiden valmentajat valitsivat Lionel Messin karsintojen tärkeimmäksi pelaajaksi. Kun mukana ovat myös Higuaín, Agüero, di María, Lavezzi ja kumppanit, niin keskikenttä ja hyökkäys ovat todella vahvoja. Puolustuksessa on kyllä kysymysmerkkejä.”

Eurooppalainen joukkue ei ole koskaan voittanut maailmanmestaruutta Amerikan mantereella. Tätä taikaa lähtee murtamaan etunenässä hallitseva maailmanmestari Espanja.

”En usko, että Espanja voittaa, mutta se on enemmän todennäköisyysmatematiikka kuin mitään muuta. Neljäs arvoturnausvoitto putkeen olisi jo ihan uskomatonta.”

Muita kovia eurooppalaisia joukkueita ovat aina mitalikahinoihin kurkottava Saksa ja muutaman viime vuoden aikana kovasti vahvistunut Belgia. 

Turnauksen mahdollista yllättäjää kyseltäessä Lehtola nostaa esille Chilen. 

”Se joukkue ei peruuttele, vaan puolustaa aggressiivisesti ja hyökkää rohkeasti ja viihdyttävästi. Chile pelaa Hollannin ja Espanjan kanssa samassa lohkossa ja haastaa vimmatulla raivolla nämä suursuosikit.”

Oman haasteensa joukkueille aiheuttaa pinta-alaltaan suuren Brasilian muuttuva ilmasto. 

”Riossa ja São Pau­lossa on suhteellisen inhimilliset olosuhteet, mutta kun mennään esimerkiksi päiväntasaajalle Manaukseen, niin siellä on aina kuuma.”

Pelaajien kroppa joutuu koetukselle, kun kuumassa pelatun alkusarjan jälkeen saattaa joutua Porto Alegreen, jossa lämpötila nousee hädin tuskin toisellekymmenelle. Matkustaminen ja pitkät välimatkat vaativat myös tarkkaa valmistautumista. Lehtolan mukaan näyttäisi siltä, että vanhempia pelaajia on jätetty hitaamman palautumisen takia pois joukkueista.

Onnimanni Liukkonen

Fifan jalkapallon MM 2014: Avajaiset, to 12.6. klo 21.00 TV2

X