Elokuva-arvio: Jane Fonda näyttelee sitkeää naista westernissä, joka on selkeä kunnianosoitus lajityypilleen

Jande Fonda on Ella, jonka on pelastettava elantonsa rikkaan maanomistajan kynsistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jane Fonda on Ella Connors, joka puolustaa sitkeästi karjatilaansa elokuvassa Tuli ratsain vieras mies.

Jande Fonda on Ella, jonka on pelastettava elantonsa rikkaan maanomistajan kynsistä.
Teksti:
Pertti Avola

Jane Fonda ja James Caan ovat hyviä rooleissaan pientilan puolesta kamppailevina Ella Connorsina ja Frank Athreanina.

Dennis Lynton Clarkin käsikirjoittama Tuli ratsain vieras mies (Comes a Horseman, USA 1978) on eräänlainen 1940-luvulle sijoittuva nykywestern, jossa kaksi pientilallista joutuu toimimaan yhdessä pelastaakseen elantonsa lisää maata janoavalta rikkaalta maanomistajalta.

Tarina on selkeä kunnianosoitus lännenelokuville ja niiden yhdelle perusaiheelle, maanomistuksen kiistoille, mutta vanhojen elokuvasapluunoiden hyödyntäminen tai kunnioittaminen ei vielä tee hyvää elokuvaa. Tuli ratsain vieras mies on turhan hidas ja maalaileva, eikä sen äkkinäinen päätös ole kovinkaan tyydyttävä. 

Siinä missä Jane Fonda ja James Caan näyttelevät roolinsa kunnialla, Jason Robardsin rooli rikkaana öykkärinä Ewinginä (siis kuten Dallasissa) on hieman yksioikoisesti kirjoitettu. David Lynchin elokuvasta The Straight Story muistettava entinen stuntmies Richard Farnsworth tuo aitoa cowboyhenkeä osaansa vanhenevana karjapaimenena Dodgerina.

Onnettomuudessa 1998 menehtyneen amerikkalaisohjaajan Alan J. Pakulan tunnetuin elokuva on eittämättä Presidentin miehet (1976). Tuli ratsain vieras mies puolestaan lukeutuu hänen vähiten tunnettuihin teoksiinsa.  

✪✪1/2

Tuli ratsain vieras mies, perjantai 19.4. klo 21.00, Teema & Fem

Lue myös: Tapasimme Hollywood-legenda Jane Fondan – ”Vanhanakin voi olla hauska, energinen ja seksuaalinen”

X