Tapasimme Hollywood-legenda Jane Fondan – ”Vanhanakin voi olla hauska, energinen ja seksuaalinen”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Jane Fonda esiintyy Netflixin Grace and Frankie -sarjassa, jota on tehty kolme tuotantokautta. Neljäs kausi on tulossa. © Erica Parise/Netflix
Modernin ajan Tyttökullat, Netflixin sarja Grace and Frankie paneutuu eläkeikäisten haasteisiin huumorilla. Hollywood-tähti Jane Fondalle Gracen rooli oli aluksi niin suuri haaste, että hän palkkasi itselleen näyttelijäntyön opettajan.

Hurja muutos. Huumorintajuttomasta lakimiehenrouvasta, Grace Hansonista on tullut sinkku hieromasauvojen myyjä Netflixin draamakomedian Grace and Frankien kolmen kauden aikana. Rooli on ollut kasvun paikka myös sen esittäjälle Jane Fondalle, 79.

”Olin ruosteessa enkä ollut tyytyväinen työhöni ensimmäisen kauden aikana. Grace jäi pintapuoliseksi vaikka pystyin samastumaan häneen tuskaansa avioeron jälkeen. Silloin tuntuu kuin matto olisi vedetty jalkojen alta, ja toipumisprosessi vie aikansa”, kolmesti eronnut Fonda kertoo Paramount-studiolla Los Angelesissa.

Hän palkkasi näyttelijäntyön opettajan, jonka kanssa hän kävi läpi kohtaukset jakso jaksolta.

”Analysoin hänen kanssaan kaiken. Halusin ymmärtää, miksi työ jota rakastan tuntui raskaalta. Tiesin, että voin antaa itsestäni enemmän, mutta tunnelukkojen takia en päässyt kunnolla kiinni tarinaan.”

Viisikymppisenä hän jätti näyttelemisen, koska työ maistui puulta. Tauko kesti viisitoista vuotta. Enää hänellä ei ole aikaa pitkään breikkiin.

”Minun on elettävä hetkessä, sillä seuraavaa mahdollisuutta ei ehkä enää ole. Otin härkää sarvista ja selvitin patoutumani; miksi en löytänyt kevyttä sävyä käsitellä vakavia asioita, kuten seksuaalisuutta, avioeroa ja kuolemaa.”

Opettajan tuesta oli apua, ja Fonda löysi taas ilon näyttelemisestä.

”Olen myös onnellinen siitä, että minulla on melkein kahdeksankymppisenä viisi kuukautta vuodesta vakituinen työpaikka.”

Vuosikymmenien ystävyys

Marta Kauffmanin (Frendit) luomassa sarjassa paneudutaan pääsääntöisesti kahden eläkeikäisen naisen arkeen. Heistä tulee pakon sanelemina kämppäkavereita.

”Aluksi Grace ja Frankie eivät voineet sietää toisiaan. He odottivat innolla, että heidän aviomiehensä, jotka omistivat lakitoimiston, jäisivät eläkkeelle eikä heidän tarvitsisi nähdä toisiaan”, Fonda kertaa sarjan alkua.

Suunnitelmat muuttuivat, kun naiset kuulivat, että heidän aviomiehensä, (rooleissa Martin Sheen ja Sam Waterston), ovat olleet rakastavaiset kaksikymmentä vuotta ja aikovat avioitua.

Kolmannella kaudella Frankie (Lily Tomlin) ja Grace (Jane Fonda) alkoivat myydä vibraattoreita ikäihmisille. Kuva: Melissa Moseley/Netflix.

Frances ”Frankie” Bergsteinina nähdään Lily Tomlin, 77. Fondan ja Tomlinin kemia toimii. He ovat olleet ystäviä 1970-luvulta lähtien ja näyttelivät yhdessä vuonna 1980 ilmestyneessä komediassa Yhdeksästä viiteen. Näyttelijät heittävät mutkattoman suorasukaista herjaa toistensa kustannuksella myös kuvaustauoilla.

”Niin kuin hahmomme, myös me olemme erilaisia. Minä kaipaan ohjaajaa, Lily taas osaa ohjata itseään”, Fonda kertoo.

Kasvukipujen jälkeen Grace ja Frankie ystävystyvät.

”Hahmoni on ollut suoraviivainen ja iloton tyyppi, joka on elänyt aviomiehensä varjossa eikä ole tavoitellut omia unelmiaan. Frankie on parasta, mitä hänen elämässään on tapahtunut. Frankie pakottaa hänet katsomaan itseään peilistä ja arvioimaan elämänsä uudestaan. Taktiikka on onnistunut, sillä Grace ei enää ajattele, että hän on arvoton ilman miestä.”

Bisnestä hieromasauvoilla

Kolmannella kaudella naiset pistivät pystyyn bisneksen. Alku takkusi, koska ikäihmisten lainansaanti oli melkein mahdotonta.

Kun rahoitus viimein löytyi, dynaaminen duo alkoi myydä hieromasauvoja kypsille naisille. Paketin käyttöohjeet on printattu isoilla kirjaimilla.

”Elämä ei ole ohi eläkeiässä. Vanhanakin voi olla hauska, energinen ja seksuaalinen. Itsensä tyydyttäminen voi olla vapauttavaa ja muuttaa elämänasennetta, sillä silloin ei ole riippuvainen miehestä. Sitä paitsi se on myös käytännöllistä, sillä miehet kuolevat naisia aikaisemmin”, suorasukainen Fonda heittää.

Hän on saanut sarjasta positiivista palautetta.

”Naiset kertovat, että eivät pelkää enää yhtä paljon vanhenemista tai avioeroa ja että ohjelma luo toivoa ja hyvää mieltä.”

Grace and Frankie, Netflix

X