Pekka Strang rikkoo tabuja – huumoria lyhytkasvuisista, näkövammaisista ja parantumattomasti sairaista

Pekka Strang: ”Se oli minulle iso asia, kuinka avoimesti ja kauniisti Tabu-ohjelman päähenkilöt ottivat minut mukaan todellisuuteensa.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Jotta ihmisten kanssa voi nauraa, täytyy tuntea heidän huumorintajunsa. Siksi kysyin jokaiselta Tabun päähenkilöltä, mikä heistä on hauskaa ja mikä ei”, Pekka Strang kertoo.

Pekka Strang: ”Se oli minulle iso asia, kuinka avoimesti ja kauniisti Tabu-ohjelman päähenkilöt ottivat minut mukaan todellisuuteensa.”
Teksti:
Anu Räsänen

Pekka Strangia oli kyselty vuosien varrella mukaan erilaisiin tosi-tv-formaatteihin. Mikään ei kuitenkaan ollut tuntunut omalta, ennen kuin kohdalle tuli tarjous Tabun juontamisesta.

”Olin miettinyt, voisiko viihde olla jotain muutakin kuin hassuttelua. Minua kiinnostaa sellainen viihteen muoto, joka tuntuu joltain ja lisää ymmärrystä. Tabussa on juuri näitä elementtejä”, Pekka Strang sanoo.

Tabun jokaisessa jaksossa käsitellään yhtä yleisesti vaikeaksi koettua aihetta, ja siitä puhuvat ihmiset, joita aihe koskettaa omakohtaisesti. Strang kohtaa muun muassa lyhytkasvuisia, parantu­mattomasti sairaita, näkövam­maisia ja tahattomasti lapsettomia ihmisiä.

Keskustelut ovat avoimia ja lämminhenkisiä, ja niissä tärkeänä elementtinä on huumori. Strang nauraa yhdessä sarjan päähenkilöiden kanssa asioille, joita pidetään usein tabuina. Tästä tulee myös ohjelman nimi.

”Huumori on koko ohjelman ydinasia. Se on avain siihen, että me ihmiset pääsemme tutustumaan toisiimme.”

Uuden opettelu kutkutti

Yksi Tabun huumorielementti sai Strangin kuitenkin empimään mukaan lähtemistä.

”Jokainen jakso loppuu aihetta käsittelevään stand up -osuuteen. Ilmoitin, että en minä pysty tekemään stand upia, koska en ole ikinä sitä tehnyt. Kunnioitan lajia sen verran, että en kuvittele voivani noin vain mennä lavalle kertomaan vitsejä”, Pekka Strang muistelee.

”Sitten ajattelin, että olen elämässäni kohdassa, jossa olen jo etsinytkin jotain uutta. Olen ehtinyt työskennellä näyttelijänä sen verran, että työ on muuttunut ikään kuin turvalliseksi. Stand up oli aivan uusi laji, jossa oli jotain tuttua näyttämötyöskentelystä mutta joka piti kuitenkin opetella alusta lähtien. Se vähän kutkutti.”

Pekka Strang opetteli stand upia Tabu-sarjan juontajana.
Pekka Strang opetteli stand upia Tabu-sarjan juontajana. © MTV3

Alettuaan harjoitella stand upia Strang huomasi nauttivansa sekä uutuuden jännityksestä, itse kirjoittamiensa juttujen kertomisesta että koomikkojen yhteisöllisyydestä. Samalla hän totesi myös olleensa oikeassa siinä, että lajia ei oteta hetkessä haltuun.

”Kuljin varmaankin saman tien kuin kaikki muutkin stand­uppaajat: ensimmäinen keikka meni hyvin, ja siitä eteenpäin tuli pettymyksiä”, Strang kertoo.

”Yleisön eteen piti kuitenkin mennä aina vain uudelleen, sillä tätä lajia ei voi opetella kotona.”

Pekka Strang tajusi, että maailma on rakennettu hänenkaltaisiaan varten

Tabua varten Strang teki pitkiä, peräti 20-minuuttisia stand up -esityksiä, joita ohjelman päähenkilöt istuivat aitiopaikoilla kuuntelemassa.

”Siinä oli haastetta kerrakseen. Tiesin kuitenkin, että koko 20-minuuttisen ei tarvitse olla timanttinen, sillä ohjelmaan leikataan mukaan paljon lyhyempi osuus. Annoin itselleni luvan pitää tämän mielessäni, kun kirjoitin.”

Strang kuvailee, että stand upissa kehittyminen tuntui siltä kuin olisi saanut lisää happea hengitettäväkseen. Kaikkein eniten hän kuitenkin nautti Tabun tekemisessä ihmisten kohtaamisesta ja heihin tutustumisesta.

”Samalla sain lisätä omaa ym­märrystäni, niin kuin olin toivonutkin. Opin muun muassa ymmärtämään, kuinka erilaisissa todellisuuksissa me elämme samassa maailmassa. Ja että se maailma on suunniteltu minunkaltaisiani 190-senttisiä, vammattomia ­valkoihoisia heteromiehiä varten.”

Tabu, sunnuntai 28.4. klo 21.00, MTV3

Lue myös: Elokuva-arvio: Erinomaiset Krista Kosonen ja Pekka Strang tuovat rooleihinsa inhimillisyyttä synkässä Koirat eivät käytä housuja­ -draamassa

X