Teksti:
Seuran toimitus

Näyttelijä Jenni Banerjee, 33, on suhannut koko kevään kahden maan väliä. Oma koti sijaitsee tällä hetkellä Englannissa kahdessa kaupungissa, Manchesterissa ja Lontoossa, mutta suositun sarjan kuvaukset lennättävät hänet tasaisin väliajoin Suomeen. Pesti Salkkareissa on edellyttänyt Jenniltä paitsi hyppyä Katariina Mäkelän rooliin, myös tietynlaista hahmokehityksen haltuunottoa. Jenni kun korvasi roolissa näyttelijä Jasmin Hamidin, joka siirtyi lottotytöksi.

”Tv-roolissa on oma draaman kaarensa. Se ei ole lainkaan samanlainen kuin teatterissa tai elokuvissa, jolloin tietää jo ennalta, mitä hahmolle tapahtuu. Tv-sarjan tekeminen onkin siinä mielessä vähän kuin oikea elämä: koskaan et tiedä mitä tulee tapahtumaan”, Banerjee pohtii.

Salatut elämät on pyörinyt televisiossa jo viisitoista vuotta. Sarjalla on valtaisa fanikunta, mutta Jennille sarja on jäänyt vuosien saatossa vieraaksi. Näyttelijä katsoo itse mielellään kerrallaan koko tuotantokauden, kuten muun muassa palkittua Isänmaan puolesta -sarjaa. Ensikosketus Katariinan hahmoon olikin varsin tuore ja aito. Hahmosta tuli lopulta hieman vakavampi kuin Banerjee oli alunperin ajatellut.

”Oma hahmo pitää tuntea sen historiaa myöten, vaikka sitä olisikin ensin joku toinen näytellyt. Teatterimaailmassa on tutumpaa, että samaa roolia näyttelee moni näyttelijä. Onhan James Bondinakin nähty useampi tyyppi. Kovin paikka näyttelijän vaihtuminen taitaakin olla katsojille.”

Muun muassa Pahat pojat -elokuvassa ja Kotikatu-sarjassa näytelleessä Jenni Banerjeessa elää vimmainen taiteilijasielu. Nuorempana taide-elokuvien suuntaan enemmän kumartanut näyttelijä on vuosien saatossa joutunut päivittämään elämän tietyt lainalaisuudet. Kaupalliset työt tuovat usein kuohkeamman leivän pöytään kuin sielukkaammat taideprojektit.

”Joudun yhä kamppailemaan sen ajatuksen kanssa. Tosiasia kuitenkin on se, että duunilla pitää maksaa laskut, eikä freelancerilla ole aina vaihtoehtoja. Ihanaahan se tietysti olisi, jos voisi tehdä aina vain niitä itseä koskettavia juttuja. Jokainen työ kuitenkin opettaa ja on jo sinänsä merkittävä. Ja työnteko ja näytteleminen ovat kuitenkin juuri sitä mistä nautin suunnattomasti.”

Yksi vapaan näyttelijän työkalu on tänä päivänä sosiaalinen media, jota kohtaan Banerjee sanoo tuntevansa ristiriitaisia fiiliksiä. Fanien kohtaaminen somessa on helppoa ja hyödyllistäkin, mutta samalla se vetää esiin esiripun takaa pienen sisäisen kriitikon.

”Minulla on pienimuotoinen kompleksi sosiaalisen median suhteen. En oikein tiedä mitä sinne kirjoittaisin. Ketä minun puuhani niin paljon kiinnostavat? Olen kyllä viime aikoina yrittänyt vähän ryhdistäytyä ja päivitellä Facebookiakin.”

Tämä samainen kriitikko kiusaa häntä usein myös työelämässä. Järjettömän kriittiseksi tyypiksi itseään luonnehtiva näyttelijä on yrittänyt tietoisesti opetella ottamaan vähän höllemmin – ja on siinä päivä päivältä myös taitavampi.

”Näyttelijän suurin uhka on itsensä tarkkailu. Olen aina ollut luonteeltani perfektionisti. Osaan kyllä ottaa rakentavaa kritiikkiä hyvin vastaan, mutta oma ruoska viuhuu yhä helposti silloin, jos en ole suoritukseeni täysin tyytyväinen.”

Freelancerin elämä viskaa tähden matkalaukkuineen minne sattuu, mutta se ei näyttelijää haittaa laisinkaan. Sovitut työprojektit tuovat kuitenkin turvallisuutta arkeen.

”Ymmärrän, että pidemmät roolit tv-sarjoissa ja kiinnitykset antavat ihan erilaisen mahdollisuuden esimerkiksi suunnitella lomia. Friikkuna pitää varautua, että koekuvauksia, rooleja ja keikkoja tulee monesti aika ly­hyel­läkin varoitusajalla. Olen iloinen siitä, että rajat ovat vapautumassa; näyttelijät saavat tehdä mainoksia ja televisiota teatterin ja elokuvien lisäksi ilman, että se syö liikaa katu-uskottavuutta.”

Tulevaisuudessa Banerjee voisi asua esimerkiksi Kaliforniassa, jossa riittää auringon lisäksi myös työmahdollisuuksia, tosin myös paikoista kilpailevia näyttelijöitä. Peli on kovaa. Ilman onnea ei menesty kukaan.

Skandinaavit ovat nosteessa maailmalla, ja etenkin ruotsalaiset näyttelijät ovat menestyneet myös USA:ssa. Banerjeen mielestä suomalaisetkin näyttelijät kiinnostavat, mutta kielen kanssa saa olla tarkkana. Englantilaisissa koekuvauksissa on brittiaksentin vakuutettava heti.

”Luotan loppupeleissä vetovoiman lakiin ja siihen, että kyllä oikeat asiat loksahtavat lopulta kohdilleen. Joku voima tuolla jossain meitä toivottavasti hieman ohjailee.”

Linda Martikainen

Salatut elämät, ma-to klo 19.30 MTV3

X