Teksti:
Seuran toimitus

Kyttäpari ei kaahaa rikospaikalle. Kovanaamaiset tutkijat eivät hiosta epäiltyjä. BBC:n rikossarja Seinää vasten keskittyy olennaiseen.
”Kiinnostavin asia on rikos ja toiseksi kiinnostavin asia on tuomio. Mitä tapahtuu ennen, jälkeen ja noiden kahden tapauksen välissä – oikeudenkäyntimenettely ja tutkimus – ovat vähemmän kiinnostavia”, sarjan luoja Jimmy McGovern kertoi sanomalehti Telegraphille.

Nämä ovat kovia sanoja brittitelevision käsikirjoittajatähdeltä, joka tuli tunnetuksi pitkäikäisestä dekkarisarjasta Fitz ratkaisee. Seinää vasten -sarjan alkuperäinen nimi Accused (Syytetty) paljastaa poikkeuksellisen asetelman. Itsenäisissä jaksoissa keskitytään yhteen henkilöön, joka päätyy oikeuteen. Tuomiolle joutuvat esimerkiksi raukka taksikuski ja sisukas opettaja.

Pitkin jaksoa väläytellään kuvia oikeussalista, mutta ei paljasteta lopullista rikosta. Sarja käsittelee terävästi, miten jäykillä pykälillä on välillä vaikea tuomita monimutkaista elämää. Lopuksi kaikkinäkevä katsoja voi päättää, onko tuomio ollut oikeudenmukainen.

Seinää vasten on sukua McGovernin menestykselle, draamasarjalle Katu, jossa seurattiin vuorotellen manchesterilaiskadun asukkaita.
Ensimmäisessä jaksossa karski Christopher Eccleston esittää eroa suunnittelevaa putkimiestä Willy Houlihania, joka joutuu epäluotettavan asiakkaan takia rahavaikeuksiin. Tytär vaatii luksushäitä, eikä ylpeä isä halua paljastaa heikkoa tilannettaan. Fitz ratkaisee -sarjassakin näytelleen Eccelstonin epätoivoinen roolisuoritus palkittiin Emmyllä.

Poliittisesti kärkevistä teksteistään tunnettu McGovern kirjoitti Willy Houlihanin suuhun kritiikkiä brittien sotaretkistä. Suurin kohu syntyi kuitenkin sarjan toisesta osasta, joka kertoo armeijaan lähtevän sotilas Frankien tarinan. Ammattisotilaat hermostuivat McGovernille ja BBC:lle, koska tarina keskittyi brittisotilaiden simputtamistapauksiin.

McGovern ei järkähtänyt kritiikistä. Hän sanoi: ”Jos nuoret miehemme ja naisemme aikovat kuolla jonkun asian puolesta, sen syyn pitää olla hyvä, enkä usko, että Afganistan on tarpeeksi hyvä syy.”

Vuonna 2010 alkanutta sarjaa on tehty kaksi kautta, yhteensä kymmenen tunnin mittaista jaksoa.

Tero Kartastenpää

Seinää vasten alk. ke 30.5. klo 21.35 TV1

X