Automyyjä ja malli George Lazenby oli yhden leffan James Bond – ”En ehkä ollut suuri mutta ainakin olin omaperäinen”

Becoming Bond on hykerryttävä dokumentti ja kunnianosoitus Lazenbylle, joka vastoin odotuksia kulki omia polkujaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

George Lazenby ja hänen morsiamensa Christina Gannett hieman ennen heidän häitään vuonna 1971.

Becoming Bond on hykerryttävä dokumentti ja kunnianosoitus Lazenbylle, joka vastoin odotuksia kulki omia polkujaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Pertti Avola

Australialainen George Lazenby tunnetaan vain yhdestä asiasta: hän esitti kerran valkokankaalla James Bondia. Osin Lazenby vertautuu Timothy Daltoniin, mutta erojakin on.

Dalton esitti Bondia sentään kahdesti, ja hän oli roolin saadessaan tunnettu ja arvostettu näyttelijä.

Lazenby oli näyttelijänä täysin kokematon, automyyjänä Britanniassa työskennellyt aussi, josta tuli suosittu malli aikana, jolloin miesmalleja ei juuri vielä edes ollut.

Mutta toisin kuin aikalaiskriitikot väittivät, George Lazenby ei ollut Bondina aivan onneton.

Ainoassa Bond-elokuvassaan Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa (1969) Lazenbyllä ei tietenkään ollut Sean Conneryn karheaa charmia tai nyky-Bondin Daniel Craigin hieman jätkämäistä kovuutta, mutta hän selvitti kokeneiden ammattilaisten Diana Riggin ja Telly Savalaksen rinnalla Bondin roolin kutakuinkin kunnialla.

Ainakin hänellä riitti rooliin tarvittavaa itsevarmuutta, jopa ylimielisyyttä.

Leikkaaja ohjaajana

Aiempien Bond-elokuvien leikkaajana toimineelle Peter R. Huntille (1925–2002) Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa oli esikoisohjaus.

Se onkin sellainen leikkaajan ohjaustyö, jossa toimintajaksot on leikattu erinomaisen napakasti, mutta kaikki muu on hieman mekaanista, jopa ponnetonta.

Tosin Huntin kunniaksi on sanottava, että hänen Bondeissa käyttämänsä iskevä leikkaustyyli muodostui sittemmin osaksi modernien toimintaelokuvien muotokieltä.

Hunt ohjasi elokuvia aina vuoteen 1991, mutta ei saanut aikaan mitään kummempaa.

Uskomattomia tarinoita

Sattumoisin samoihin aikoihin kuin Nelosen jokakesäisessä Bond-karnevaalissa on vuorossa Hänen majesteettinsa salaisessa palvelussa (ma klo 21.00), alkaa C Morella pyöriä Josh Greenbaumin dokumentti Becoming Bond (2017), jossa George Lazenby, 78, muistelee miten hänestä tuli James Bond.

Greenbaumin elokuva on ennen kaikkea veijarimaisen hauska mutta myös kaunis kunnianosoitus miehelle, jolla oli kanttia kulkea omaa tietään kaikkien odotuksista huolimatta.

Tyylikkääseen liivipukuun sonnustautunut Lazenby istuu kameran eteen ja alkaa kertoa.

Tarina on sitä luokkaa, että ohjaaja keskeyttää Lazenbyn ja kysyy: ”Onko edes osa kertomastasi totta?” Johon Lazenby: ”En kai minä sitä muistaisi jos se ei olisi totta.”

Ja juttu käy yhä hullummaksi, ennen ja jälkeen Bondin.

Bondin kuvausten jälkeen Lazenby kasvatti pitkän tukan ja parran sekä kieltäytyi hänelle tarjotusta kuuden seuraavan Bond-elokuvan sopimuksesta. Siihen possahti miehen filmitähden ura, mutta elämällä oli kuitenkin vielä paljon muuta tarjottavaa.

Vaikka Lazenbyn suuri rakkaus Bond-kiemuroihin kariutuikin, se saa vieläkin vanhan miehen silmäkulmaan kyyneleen.

”En ehkä ollut suuri”, Lazenby sanoo dokumentissa, ”mutta ainakin olin omaperäinen.”

Lazenbyn muistelot on elokuvassa hupaisasti näytelty.

Oma vitsinsä on siinä, että Lazenbylle vinkin Bondin roolista antanutta agentti Maggie Abbottia esittää entinen Bond-tyttö Jane Seymour.

Miesmalli Bondina

Australialainen George Lazenby näytteli James Bondia vain kerran.

C Morella nähtävä tuore dokumentti Becoming Bond on kunnianosoitus Lazenbylle, joka vastoin odotuksia kulki omia polkujaan.

X