Neil Hardwickin jännityssarjan tarina ei ole vanhentunut - Pakanamaan kartta on katsottavissa Yle Areenassa

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mari Rantasila näyttelee vuonna 1991 valmistuneessa Pakanamaan kartassa. Sarja kuuluu lokakuun Toivotut-kokonaisuuteen, joka on Areenassa 12 kuukautta.

(Päivitetty: )
Teksti: Onnimanni Liukkonen

Brittiläinen Neil Hardwick teki 70-luvun lopulta lähtien komediasarjoja, jotka osuivat suomalaisten sydämiin. Tankki täyteen, Reinikainen tai vaikkapa Sisko ja sen veli naurattavat yhä. 80-luvun lopulla Hardwick alkoi kirjoittaa jännitysdraamoja, joista Musta tuntuu tuli MTV:ltä ja nyt Areenaan katsottavaksi tuleva Pakanamaan kartta TV2:lta.

Pakanamaan kartta syntyi pitkän kirjoitusprosessin tuloksena. Hardwick ammensi tarinaan omaa tuskaansa esimerkiksi parisuhdekriisistään. Hieman ennen sarjan valmistumista Hardwick näki Dennis Potterin Laulavan salapoliisin, minkä seurauksena hän leikkasi Pakanamaan kartan kokonaan uusiksi. Lineaarinen kerronta muuttui aikatasoja sotkevaksi. Syntyi katsojia hämmentänyt ja kiehtonut jännäri ekoterrorismin maailmasta.

Tarina alkaa tv-studiolta, jossa kuvataan virolaisen rockbändin musiikkivideota. Vesa Vierikon näyttelemä studio-ohjaaja Tapani toimii nopeasti, kun lamppu kaatuu kylpyammeeseen, jossa hänen tyttöystävänsä Helena (Mari Rantasila) soittaa saksofonia. Sähköisku aiheuttaa Helenan lähimuistin häiriintymisen. Koko ensimmäisen jakson ajan tapahtumaa veivataan läpi monesta näkökulmasta. Oliko kyseessä onnettomuus vai sittenkin tahallinen teko?

Sarjan budjetti oli suomalaisittain suuri. Hardwick saikin kuulla valmistumisen jälkeen, että tällaisten kalliiden draamojen aika televisiossa oli ohi. Samalla valitettavasti katkesi myös Hardwickin ura tv-draaman tekijänä.

Pakanamaan kartta on hienosti aukeava mysteeri. Se on teknisesti aikakautensa tuote – tarina sen sijaan ei ole lainkaan vanhentunut.

Pakanamaan kartta, to 12.10. Yle areena

X