Sillan viimeinen kausi alkaa - sarjan luonut Hans Rosenfeldt: ”Aion kirjoittaa uuden sarjan, koska minulla ei ole enää Siltaa”

Sillan viimeisellä kaudella tutkitaan kivityskuolemaa. Sarjan luoja Hans Rosenfeldt kertoo TV-maailmalle, miksi Martin Rohdea ei nähdä neloskaudella ja mitä hän kirjoittaa, kun Saga Norénia ei enää ole.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Henrik (Thure Lindhardt) ja Saga (Sofia Helin) palaavat vielä kerran. ”Menestyksemme syy oli visuaalisuus ja kaksi hyvää päähahmoa, joista erityisesti Saga on poikkeuksellinen”, sanoo sarjan käsikirjoittaja Hans Rosenfeldt.

Sillan viimeisellä kaudella tutkitaan kivityskuolemaa. Sarjan luoja Hans Rosenfeldt kertoo TV-maailmalle, miksi Martin Rohdea ei nähdä neloskaudella ja mitä hän kirjoittaa, kun Saga Norénia ei enää ole.
(Päivitetty: )
Teksti: Tero Kartastenpää

Joku kivittää naisen kuoliaaksi Juutinrauman jättisillan alla.

Verinen julmuus on tarpeeksi vaikuttava kuolema Sillan päätökselle, pääkäsikirjoittaja Hans Rosenfeldt on päättänyt. Neljännellä kaudella poliisit Saga (Sofia Helin) ja Henrik (Thure Lindhardt) ovat enemmän sekaisin kuin koskaan.

”Monet ensimmäisestä kaudesta auki olleet kysymykset saavat vastauksensa”, ruotsalaiskäsikirjoittaja Rosenfeldt lupaa puhelimessa.

Ylpeän surullinen

Silta on ollut pitkä tie. Luoja Rosenfeldt kävi ensimmäisessä palaverissa Ruotsia ja Tanskaa yhdistävästä sarjasta jo vuonna 2006.

”Tunsin ylpeää surua, kun katsoimme viimeisen kauden jaksoja ja ymmärsin, että olemme lähestymässä loppua. Tyttäreni mainitsi minulle – hän taisi olla vähän surullisempi kuin minä – että olet tehnyt Siltaa suurimman osan elämästäni. Hän oli seitsemän, kun aloitin, ja nyt hän on 18-vuotias.”

Kun ruotsalaisen ja tanskalaisen yleisradion yhteistuotanto alkoi 2011, ajoitus natsasi. Stieg Larssonin Millennium-kirjojen jälkeen Skandinaviasta odotettiin jotain uutta.

”Se olimme me, me näytimme heille.”

Sarjasta on tehty kolme uusintaversiota. Vuonna 2017 alkoi venäläistuotanto Moct, jossa murhataan Viron Narvan ja Venäjän Ivangorodin välisellä sillalla. Ranskan ja Britannian välisen The Tunnelin päättävä kolmoskausi alkaa 2018. Yhdysvaltojen ja Meksikon rajaa kuvaavaa The Bridgeä tehtiin kaksi kautta.

Rosenfeldt ei ole uudissarjoja katsellut, koska se on tuntunut työläältä. Hän oli konsultoimassa amerikkalaisversiota ja yritti suostutella tekemään sarjan Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla. Amerikkalaiset ihmettelivät, että kuka haluaisi katsella kymmenen tuntia televisiota Kanadasta.

Voisi kysyä, että ketä kiinnostaa Malmön ja Kööpenhaminan välillä ajelu. No, ensimmäinen kausi myytiin pariinsataan maahan.

”Yritämme pitää paikan yhtenä seutuna, jossa kaksi kaupunkia kasvaa yhteen sillalla. Emme pelanneet erilaisilla rooleilla, emme kielellä. Neljännellä kaudella jatkamme samalla linjalla. Vain muutamassa repliikissä jotkut ruotsalaiset puhuvat tanskalaisista tai tanskalaiset ruotsalaisista.”

Bodnia ei saanut potkuja

Yksi suhde ei saa tyydyttävää päätöstä. Kahden ensimmäisen kauden tanskalaispoliisi Martin Rohde ei esiinny Sagan rinnalla. Näyttelijä Kim Bodnia kertoi suomalaislehti Gloriassa joulukuussa, että hänet potkittiin pois sarjasta, vaikka aiemmin oli tiedotettu Bodnian halunneen lähteä.

Rosenfeldt hämmentyy väitteestä.

”Se ei ole totta”, hän sanoo.

”Meillä oli hyvin erilainen näkemys, mitä haluamme hahmolta kolmannella kaudella. Olimme kirjoittaneet tarinalinjan, jonka luettuaan hän sanoi, ettei halua tehdä mitään tässä tapahtuvaa.”

Bodnia oli pyytänyt muutoksia, joihin ei suostuttu. Näyttelijä oli sanonut, että sarja pitää tehdä ilman häntä.

”Eli häntä ei potkittu ulos, oikeasti.”

Rohde oli pakko nopeasti kirjoittaa ulos sarjasta, koska kuvauksiin oli muutama kuukausi aikaa.

”Menimme hetkeksi paniikkiin, mutta se oli lopulta siunaus, koska pystyimme tuomaan uuden elementin sarjaan.”

He saivat seksiä ja rakkautta, kun uuden etsivän Henrikin ja Sagan välille synnytettiin suhde. Muutos vapautti kirjoittajia.

”Pystyimme tekemään mitä vain.”

Elämää Sillan jälkeen

Sillan jälkeen on elämää. Rosenfeldt on yhdessä Michael Hjorthin kanssa kirjoittamassa kuudetta kriminaalipsykologi Sebastian Bergmanista kertovaa dekkaria, ja hänen luomansa brittiläisen rikossarjan Marcellan toista kautta viimeistellään.

”Aion kirjoittaa uuden sarjan, koska minulla ei ole enää Siltaa.”

Hän uskoo pohjoisen synkkyyden vielä kiehtovan katsojia, mutta haluaisi päästä eroon poliisin työn kuvaamisesta. Tuleva sarja on trilleri, mutta ehkä pääosassa on juristi. Ehkä.

”En tiedä, mitä teen.”

Silta, ma 1.1. klo 22.00 TV1

X