Teksti:
Seuran toimitus

SARJA Ihmismielen monet mysteerit ovat jo pitkään kiinnostaneet Lorenz Backmania. Nelosen uudessa sarjassa hän lähtee selvittämään adoptoitujen ihmisten biologisia juuria.

Adoptoidut-sarjassa seurataan kahdeksaa suomalaista adoptoitua, jotka selvittävät biologista taustaansa. Toiset ovat tienneet taustastaan jo lapsuudesta lähtien, kun taas toisille totuus on selvinnyt aikuisena tai vasta adoptiovanhempien perunkirjoituspapereista. 

”Se voi olla tosi kova paikka, kun paljastuu, että oma elämä perustuu valheelle ja kaikki muut ympärillä ovat tienneet siitä”, kertoo ohjelmaa juontava Backman.

Ohjelmassa kohdataan aikuisia ihmisiä laidasta laitaan, kolmekymppisistä aina 70-vuotiaisiin asti. Backman kertoo, että osallistujilla piti olla sen verran elämänkokemusta, että asioita oli ehditty käydä läpi. Näin saatiin tarinaa, jota kertoa.

Pitkä prosessi

Adoptoidut olivat itse aloittaneet taustojensa selvittämisen jo ennen ohjelman tekoa. 

”Ohjelma antaa osallistujille välineitä ja luo tsemppiä ja rohkeutta selvittää asioita. Pelko, että loukkaa adoptiovanhempia, häpeän tunteet ja arkuus voivat estää vieraille oville kolkuttelun tai asioiden perään soittelun”, Backman kertoo.

Oman taustan selvittämisessä mielessä voi käydä esimerkiksi se, miten biologiset sisarukset tai vanhemmat yhteydenottoon suhtautuvat. Onko yhteydenottaja kenties perintörahojen perässä?

Oman perimän selvittämisestä on myös käytännön hyötyä. Esimerkiksi monissa työpaikoissa kysytään periytyvistä sairauksista, joita ei voi tietää, ellei tiedä, keitä biologiset vanhemmat ovat.  

Usein taustojen selvittäminen oli aikamoista salapoliisityötä, koska papereihin ei ole merkitty tarkasti esimerkiksi isän henkilöllisyyttä. 

”Äiti on usein merkitty virallisiin papereihin, mutta joissain tapauksissa nuorella äidillä on ollut epävakaa elämäntilanne, jolloin isäksi on ollut useampia kandidaatteja.”

Herkkyyden äärellä

Ohjelman henkilöiden kannalta tärkeintä oli elämän peruskysymyksen selvittäminen – se, mistä minä tulen. Oman identiteetin kannalta on hirveän tärkeää tietää konkreettisesti, keitä vanhemmat ovat. Se luo varmuutta. 

Backman kertoo, että tärkeää oli myös se, että saa kokea itsensä hyväksytyksi ja rakastetuksi tässä maailmassa. Että on ollut haluttu, kun tähän maailmaan on tullut.

”Joskus ne lapsuuden olosuhteet biologisten vanhempien kanssa ovat olleet niin mahdottomat, että vaikka rakkautta olisikin ollut, niin ei vain voitu pitää sitä lasta.”

Vaikka nyt ollaan biologisia vanhempia etsimässä, ei pidä unohtaa adoptiovanhempien roolia. He ovat kuitenkin ne todelliset vanhemmat, jotka ovat hoitaneet kasvatustyön. 

Backmaniin Adoptoidut on jättänyt selvästi jäljen. Hänen mukaansa tällaisilla ohjelmilla on eheyttävä vaikutus. 

”Kun tällaisessa herkkyyden äärellä operoivassa ohjelmassa näkee itselle tuttuja kipeitä asioita, niin se poistaa yksinäisyyden kokemusta. Adoptoidut on hyvin tunteikas ohjelma, jossa ollaan ihmisyyden ja elämän perus­asioiden äärellä.”

Onnimanni Liukkonen

Adoptoidut, to 5.2. klo 21.00 Nelonen

 

X