Teksti:
Seuran toimitus

MTV3:n uuden kotimaisen draamasarjan Helsingin herran päähenkilöillä ei ole lähtökohtaisesti mitään yhteistä. Ensin esitellään Markku (Iikka Forss), maalaisperheen poika, joka humalapäissään puhkoo entisen tyttöystävänsä häissä kaikista autoista renkaat. Syrjäytymisongelma pahenee, kun Markku muuttaa Helsinkiin.

Toinen päähenkilö, iskelmätähti Maisa (Iina Kuustonen) on suosittu, muttei arvostettu. Jokainen haluaa Maisasta jotain. Kun hän ajaa autolla vahingossa Markun päälle, alkaa epätodennäköinen ystävyys.

”Maisaa ja Markkua yhdistää ulkopuolisuus. Kumpikaan ei elä keskiluokkaista peruselämää. Heitä eivät sido työajat tai asuntolainat”, miettii Kuustonen.

”Maisa on esiintynyt teinistä asti, mutta kärsii musiikillisesta identiteettikriisistä. Häntä viedään tilanteisiin, joihin hän ei halunnut.”

Maisa on äveriäs, Markku rutiköyhä. Maisa on kuuluisa ja kaunis, Markku nobody, jolla on hyvä sydän mutta huono tuuri. Heidän välilleen kasvaa jotain arvaamatonta.

Sävy muuttuu alun jälkeen yhä komediallisemmaksi. Tyypit ovat vähän omituisia, mutta eivat karikatyyrejä.

Kärjistyneimmät tilanteet, kuten Maisan ja hänen mahdollisen poikaystävänsä Stefanin (Antti Luusuaniemi) reagointi kolarin jälkeen, menevät farssin rajalle. Taitava tekijätiimi kuitenkin osaa pitää kiinni tunnetason uskottavuudesta, jota samastuminen vaatii. Sekä Maisa että Markku herättävät säälin sijaan sympatiaa.

Pääkirjoittaja Mikko Pöllä veti myös Helpon elämän kirjoitustiimiä. Ensimmäisten kuuden jakson ohjaaja Aleksi Salmenperä tunnetaan myös elokuvistaan (Lapsia ja aikuisia, Miehen työ).

”Aleksi sanoo usein, että hän ajattelee tekevänsä riemukasta komediaa, mutta valmiista sanotaan, että onpa traagista”, Kuustonen kuvailee.

”Aleksille menee läpi vain aitous. Hän haluaa oikeita hetkiä.”

Realistista komediatyyliä ja kerronnan älykkyyttä voi ihailla. Esimerkiksi toisessa jaksossa esitellään suuri määrä hahmoja ja käännellään juonta monta kertaa sekoittamatta pakkaa silti liikaa.

”Kyllä elämässäkin sattuu niin kummallista, ettei sitä uskoisi todeksi, jos se olisi kirjoitettu televisiosarjaan”, Kuustonen sanoo.

”Elämä on aina ihmeellisempää kuin keksityt jutut.”

Kalle Kinnunen

Helsingin herra alk. ti klo 21.00 MTV3

X