Teksti:
Seuran toimitus

Runoilija. Lauluntekijä. Parantumaton naistenmies ja ihmissuhdekelmi. Yksi populaarimusiikin kaikkien aikojen karismaattisimmista esiintyjistä.

Leonard Cohen -teemailta esittelee kaksi erilaista Cohenia. Ensimmäinen on vuonna 1972 kuvatun Bird on a Wire -dokumentin 37-vuotias kanadanjuutalainen nouseva folk-tähti, jota kamera seuraa keikkojen ohella arkisissa tilanteissa, takahuoneissa ja lentokentillä. Tyyppi vaikuttaa rennolta trubaduurilta, jonka laulut ovat yleensä vakavia, mutta esittäjän suhtautuminen elämään ei niinkään.

Vuonna 2008 Cohen lähti ensimmäiselle maailmankiertueelleen 15 vuoteen, ja taltiointi Lontoossa kuvatusta konsertista on illan toinen ohjelma. 74-vuotias Cohen on jotain ihan muuta kuin se nuori veijari, joka aikanaan runoili vuolaasti kappaleiden välissä.

Mielenkiintoisimmat albumikokonaisuutensa Cohen teki 1980-luvulla kiinnostuttuaan elektronisesta musiikista ja tuotuaan sanoituksiinsa yhä laajempaa filosofiaa, jota usein kuitenkin hallitsee pistävä ironia.
Vaikka ohjelmien esittäminen aikajärjestyksessä on loogisempi vaihtoehto, saisi niistä enemmän irti katsomalla ensin tuoreen konserttitaltioinnin. Sen jälkeen on antoisampaa tarkkailla saman miehen vähemmän kolhittua, usein vähän lapsellisestikin käyttäytyvää olomuotoa. Ja vaikka Lontoon keikka on tallennettu valtavalla O2-areenalla, on se kuvattu lavalta taitavasti niin, että syntyy herkkä ja intiimi vaikutelma.

Viidellä eri vuosikymmenellä levytetyt laulut sopivat hämmästyttävän hyvin yhteen, kuten Cohenin Suomen-keikoilla käyneet tietävät.

Kalle Kinnunen

Teemalauantai: Leonard Cohen la klo 21.00 Yle Teema 

X