Teksti:
Seuran toimitus

KONSERTTI Kaija Koolla on edessä tiivis keikkakesä, johon kuuluu lukuisia festareita Himoksen juhannuksesta DBTL:ään ja Tammerfestiin. Taltiointi Helsinki-päivän keikasta nähdään myös Nelosella. Valmistautuminen keikkoihin alkaa aina biisilistan suunnittelulla.

”Se on vaikeaa, sillä hittejä on paljon. Eikä ole ollenkaan sama, missä järjestyksessä kappaleet tulevat. Niiden valitseminen on vähän kuin ohjaustyötä. Kappaleen voi pilata väärällä ympäristöllä – biisi pitää nostaa omalle jalustalleen, että raamit ympärillä tukevat sitä.”

Vanhemman tuotannon lisäksi mukana on lauluja tuoreelta Kuka sen opettaa -albumilta.

”Uusien kappaleiden esittäminen on vähän kuin teettäisi räätälillä puvun. Ensin ne eivät täysin istu, mutta lopulta paranevat keikoilla entisestään.”

Valmistautumiseen kuuluu myös kuntoilu, ja senkin persoonallinen artisti tekee omalla tyylillään.

”Minulla on mummopyörä, jossa on kolme vaihdetta. Se on todella raskas! Kun sillä vetää ylämäet täysillä, niin kyllä kunto nousee”, Kaija nauraa.

Kaijan yleisö koostuu monenlaisista ihmisistä, ja eturivissä biisejä laulavat mukana niin rokkarit kuin nuoret naisetkin.

”Uskon, että oma ajatusmaailmani heijastuu yleisöstä. Minulla ei ole mitään sellaista ajatusta, että liikkuisin vain tietynlaisten ihmisten kanssa.”

Laulujen välissä Kaija kannustaa jokaista olemaan oma itsensä. Hän voi keikan aikana jutustella hauskasti vaikkapa painostaan tai iästään.

”Meidät tukitaan kaikenlaisilla vaatimuksilla. Mutta kuka käskee, että ihmisten pitäisi olla tietynlaisia? Eivät poliisit minua pidätä, jos minulla ei ole sesongin väristä takkia päällä. Taistelen standardeja vastaan.”

Kaija uskoo olevansa jonkinlainen esikuva naisille.

”He katsovat menoani lavalla ja ehkä tajuavat, että tuolle merkitsee eniten tulkitseminen ja sanoma, ja muu tulee niiden jälkeen.”

Esimerkin voima kävi ilmi silloin, kun Kaija kiipesi rankan keikan jälkeen takaisin lavalle ”tukka likomärkänä ja ripsivärit niskassa”.

”Kerroin yleisölle, että yritin vähän korjailla meikkiä, eikä siitä tullut mitään, mutta ihan sama. Ystävättäreni oli samalla keikalla yleisössä. Hän törmäsi naistenhuoneessa viiden naisen ryhmään. He lähtivät ulos korjaamatta meikkejään, koska Kaijakin sanoi, että ihan sama!”

Kesän aikana Nelosella nähdään uusintana Vain elämää -sarja huippusuosittu ensimmäinen kausi, jossa Kaija oli mukana. Syksyllä esitettävällä kolmannella kaudella toistensa kappaleita tulkitsevat muun muassa Paula Koivuniemi, Jenni Vartiainen ja Vesa-Matti Loiri.

”Se oli hyvä pätkä elämässä ja toi paljon iloa ihmisille. Olihan se myös raskasta. Kun ohjelma kuvattiin, minulla oli paha koivuallergia, en vain tajunnut sitä silloin. Se aiheutti ongelmia äänen kanssa. Vasta tänä vuonna olen syönyt allergialääkettä”, Kaija sanoo.

Ohjelman tekemisestä jäi kuitenkin hyvät muistot.

”Oli hienoa tutustua Suomen ykkösartisteihin ja nähdä, millaisia persoonia he ovat. Erinin ja Jaren kanssa laitamme välillä tekstiviestejä, ja kyllä muidenkin kanssa tulee joskus viestiteltyä. Meidän kaikkien välille jäi loppuelämän kestävä side.”

Lue Tv-maailmasta 24/2014, mitä Kaija ajattelee nyt 1990-luvun läpimurrostaan ja hittikappaleidensa tulkitsemisesta.

Juha Heinisuo

Vain elämää su 15.6. klo 19.30 Nelonen

Radio Aallon Helsinki-päivän konsertti ti 17.6. klo 18.25 Nelonen

 

X