Teksti:
Seuran toimitus

DOKUMENTTISARJA ALKAA Ensimmäisen ja toisen polven siirtolaisia elää lahden takana yli 400 000. Liki kymmenellä prosentilla tukholmalaisista on suomalaisjuuret. Ruotsinsuomalaisten elämästä on Suomessa kerrottu silti suhteellisen vähän. Mistä kielii se, että Juuret Suomessa -sarjakin on ruotsinsuomalaisten SVT:lle eli Ruotsin Ylelle tekemä?

Ensimmäisessä osassa esitellään laulaja Darya Pakarinen. Hän kasvoi Tukholmassa kosketuksissa suomalaiseen kulttuuriin ja esittää nyt Månskensorkesterninsa kanssa iskelmiä ja tangoja – suomeksi.

Identiteettikysymykset ovat Pakariselle merkittäviä. Suomalaisäidin ja iranilaisisän lapsen ulkonäkö oli selvästi pohjoismaalaisia tummempi. Iranissa hän ei ole käynyt eikä puhu sen kieltä. Pakarisen suvusta hän taas tietää paljon.

Daryan äiti pohtii juurettomuuden tunnetta tyttärensä kanssa valokuva-albumin ääressä. Suomalaisen iskelmän pateettisuuden yli Darya kertoo päässeensä vaarin kuoleman yhteydessä. Kaipuun tulkki hänestä tuli Olavi Virran levyä kuunneltuaan.

”Suomi on mulle unelmakuva, ideaalinen maa”, Pakarinen sanoo. ”Kuva lapsuuden kesästä on häviämässä.”

Sitten hän alkaa spontaanisti itkeä. Vanha aika ja vanhat paikat ovat kadonneet. Hänelle Suomi merkitsee nostalgiaa ja paluuta lapsuuteen. Ei ihme, että Pieni sydän käy Pakariselta niin sydäntä riipaisevasti. Rankempiakin tarinoita lienee luvassa, sillä myöhemmässä jaksossa esitellään Sikalat -romaanissa vanhempiensa alkoholismia käsitellyt Susanna Alakoski.

Kalle Kinnunen 

Juuret Suomessa, ke 26.6. klo 19.55 TV1

X