Teksti:
Seuran toimitus

Pukumies katsoo katsojaan ja luettelee kaikki salaisuutensa. Hän on poliittinen putkimies, joka pitää moskan liikkeellä. Valtapelin ryvettämä Frank Underwood vastaa edustajainhuoneessa, että oma puolue pysyy kurissa. Virkanimityksissä ohitettu republikaani aloittaa salaisen kostokampanjan presidenttiä vastaan. 

Fight Club -ohjaaja David Fincherin draamajännäri House of Cards näyttää, miten jylhiä puheita pitävät poliitikot kampittavat toisiaan kulisseissa.

Kevin Spaceyn esittämä niljakas hahmo on tärkeä peluri myös toisella kentällä: televisioteollisuudessa. House of Cards on amerikkalaisen, netissä pyörivän elokuvapalvelu Netflixin ensimmäinen täysin oma tuotanto. Se tulee ensi-iltaan helmikuun alussa Netflix-palveluissa ympäri maailmaa, myös suomennettuna suomalaisille tilaajille.

Marraskuussa Suomessa aloittanut, 14-vuotias amerikkalaispalvelu on ottamassa ison askeleen, joka on hermostuttanut monia amerikkalaisten televisiokanavien johtajia. Netflix jatkaa viihdejättien vallan murtamista tänä vuonna omalla kauhusarjalla Hemlock Grove ja komediasarjalla Orange Is the New Black.

Netin ohjelmistopalvelut tekevät nyt suuria siirtoja, jotka vaikuttavat kuluttajien tottumuksiin vielä pitkään.

Laatusarjoilla loistava, Netflixin pahin kilpailija HBO on sopinut Universal Picturesin elokuviin yksinoikeuden vuoteen 2022 asti. Netflix taas on solminut jättisopimukset Disneyn ja Time Warnerin kanssa.

Tulevina vuosina nettikatsoja saattaa joutua valitsemaan kahden suuren väliltä.

Kansalliset kanavat ovat väliinputoajia, joilla ei ole mahdollisuutta kamppailla isojen viihdefirmojen kanssa. Kansainväliset yrityskaupat voivat muuttaa tilannetta nopeasti.

HBO kisasi myös House of Cardsin toteuttamisesta, mutta Netflix löi suurimman tarjouksen pöytään ja tilasi saman tien kaksi kautta. Tällainen varmuus on harvinaista tv-teollisuudessa, jossa valmiiksi tehtyjä kausiakin jätetään näyttämättä, jos katsojia ei ole ensimmäisillä kausilla tarpeeksi.

Netflix ei kuitenkaan toimi kuin televisiokanava.

House of Cardsin ensimmäinen 13 jakson kausi annetaan tilaajien katsottavaksi kerralla. Netflix antaa katsojille täyden hallinnan, miten ja milloin sarjoja katsotaan.

Uudenlainen esitystapa mukailee tottumusta katsella sarjoja maratoneina dvd-bokseilta. Onnistuessaan taktiikka pakottaa perinteiset televisiokanavat muuttamaan lähetyskulttuuriaan. Tilanne muuttuu äkisti.

Vaikka TV1 alkaa esittää newyorkilaisnaisista kertovaa Girls-sarjaa alle vuoden Yhdysvaltojen ensi-illan jälkeen, se ei riitä kärsimättömille katsojille. HBO:n tilaaja voi katsella jo nyt sarjan kakkoskautta täsmälleen samaan aikaan, kun kaikki muuallakin maailmassa näkevät sen. Vastavedoksi voinee tulkita sen, että esimerkiksi Yle näyttää tauolla olleen Game of Thronesin uudet jaksot aluksi viiden jakson maratonina.

House of Cardsilta odotetaan paljon, koska sen ohjaaja David Fincher ei ole epäonnistunut elokuvissaan (mm. Seitsemän ja Social Network). Toisaalta hän ei ole koskaan aiemmin ohjannut tv-draamaa. 

Sarja perustuu BBC:n 1990-lukulaiseen, nerokkaaseen menestyssarjaan, joka on Fincherin versiota hienostuneempi. Sarja on nähty meillä vain FST:llä vuonna 1995 nimellä Maktens korthus – vallan korttitalo. Sarja näyttää osuvasti, miten valtapeliä voi käydä puolueen sisällä vuotamalla arkaluontoisia asioita oikeaan aikaan mediaan.

Ehkä on turha odotella suomalaiskanavien uusivan brittiversiota, koska hetkenä minä hyvänsä Netflix laittaa alkuperäissarjan kaikki kolme kautta palveluunsa. Amerikkalaisten Netflixissä se on jo nähtävillä. Hidastelun aika alkaa olla ohi.

Tällainen hetki vaatii jotain, joka toimii ja tekee sen mikä on välttämätöntä, Netflixin antisankari Frank Underwood sanoisi.

Tero Kartastenpää

X