Teksti:
Seuran toimitus

Kesän ajan ruudussa pyörivät Salatut elämät -uusinnat, mutta Konalan Salkkari-studiolla katse on visusti tulevaisuudessa. Tv-maailma pääsi seuraamaan 13-vuotiaan hittisarjan syntyä ennen kuin tuotanto vetäytyi kesätauolle.

Susanna Mikkonen saapuu kiireellä Konalan Salatut elämät -studiolle iltakuvauksiin. Hänellä on jo yksi työpäivä takana Rapion Myllyteatterin Niskavuoren Heta -näytelmän harjoituksissa. Maskeeraajan käsittelyssä näyttelijän arkilook vaihtuu hänen roolihahmonsa vahvaan meikkiin.

Kesäuusinnat vuosilta 2007 ja 2008 tuovat ruutuun monia sarjan sittemmin jättäneitä kasvoja, esimerkiksi Piitu Uskin ja Hanna Karjalaisen. Salkkari-studiolla puolestaan liikutaan tapahtumissa jo puoli vuotta edellä siitä mihin juoni ennen kesätaukoa jäi. Kuvaukset jatkuvat elokuussa, ja televisiossa uusi kausi alkaa 3. syyskuuta.

Syy, miksi Salattuja elämiä seuraa vielä 13 vuoden jälkeenkin Finnpanelin katsojatutkimuksen mukaan jaksoa kohti 940 000 henkilöä, on tuottaja Marko Äijön mielestä yksinkertainen. Sarjan peruskonsepti – suomalaisten perheiden salaisuudet – oli aikoinaan onnistunut. Ja koska menestys halutaan säilyttää, juonta kehitetään jatkuvasti. Vetreyttä pitävät yllä myös säännöllisin väliajoin mukaan tulevat uudet henkilöhahmot. Kaikkiaan tuotanto työllistää noin 115 ihmistä, joista näyttelijöiden osuus on tänä vuonna pienet sivuroolit mukaan lukien 30.

Esko Kovero leikkii taskulampun kanssa studiossa. Kollega Jarmo Koski kolistelee vieressä työkalupakkia. Kovero valaisee kasvonsa taskulampulla, irvistää ja huutaa:
”Seppoooooo!”

Koveron esittämä Ismo Laitela ja Kosken roolihenkilö Seppo Taalasmaa ovat nykyisin sarjan kaksi ainoaa alkuperäishahmoa. 13 yhteistä työvuotta samassa tv-tuotannossa näkyvät studiossa velmuilevana veljeilynä.

”Niskavuoren Heta tulee”, Kovero huikkaa, kun Mikkonen saapuu maskistaan.

Naisen tennarit ovat vaihtuneet kiiltäviin korkokenkiin ja ponnarin tilalla on Liisalle tunnusomainen kiharapilvi.

Ammatikseen rikkailta miehiltä rahoja huijannut Liisa Salo rantautui Pihlajakadulle kaksi vuotta sitten.

”Liisa tuli alun perin huijaamaan Ismoa, mutta rakastuikin tähän”, Kovero luonnehtii.

Juonivetoisessa päivittäisdraamassa kenenkään elämä ei ole tylsää. Silti todellisuus on Mikkosen ja Koveron mukaan aina tarua rajumpaa.

”Ihmisillä tuntuu olevan mielikuva, että sarja yllyttää valtakunnassa tiettyihin tapahtumiin. Vai onko niin, että ensin tapahtuu jotain ja sitten se kuvataan? Ei elämä ole uutisissa tai dokumenteissakaan helpommaksi tässä muutamina viime vuosina muuttunut”, Kovero sanoo.

Kun kamera käy, Jarmo Koski pamauttaa työkalupakin kiinni ja puhuu vastanäyttelijöilleen murahdellen. Seppo on kiukkuinen. Kosken, Koveron ja Mikkosen kohtaus otetaan muutaman kerran uusiksi. Ohjaaja haluaa kokeilla muutamia eri äänenpainoja, ja samalla kokeillaan erilaisia sisääntuloja kohtaukseen.

”Kuvaustahti vaatii näyttelijältä aikamoista hereillä oloa. Enää ei tule erityisiä paineita, mutta on tämä tekninen laji”, Kovero tuumaa.

Kun kameramiehet liikuttelevat lattiavalaisimia, Kovero ja Mikkonen silmäilevät vuorosanojaan. Sitten kamera käy vielä hetken.
”Saako mennä vaihtamaan?” Kovero kysyy ja haparoi Havaiji-paitansa nappeja.
Viimeinen kohtaus on purkissa, ja miehellä takanaan seitsemän tunnin kuvauspäivä. Susanna Mikkosen jalkoihin palautuu tutut tennarit. Liisan tunika on vaihtunut huppariin.

Elina Järvi

Salatut elämät, uusinnat ma-pe klo 16.30 MTV3

X