Teksti:
Seuran toimitus

SARJA ALKAA Neliosainen Ihmiskauppiaat (Human Trafficking, USA 2005) on periaatteessa hyvällä asialla. Se kertoo lomittaisissa tarinoissa, kuinka nuoria naisia huijataan tai ryöstetään seksiorjuuteen. Kaikki voisi olla suunnilleen totta, ja se on kauheaa.

Kansainvälisestä huumebisneksestä kertovaa Traffic-elokuvaa matkivan sarjan ongelma on sen häpeilemätön, asian kuin asian kärjistävä tyyli. Katsojaa manipuloidaan niin kovakouraisesti, että siinä alkaa joko itkemään – tai nauramaan, kun kaikki on niin mustavalkoista.

Yhdessä juonisäikeessä kuvankaunis tyttö osallistuu mallikilpailuihin ja päätyy hyväuskoisena matkaan, joka johtaakin bordelliin. Toisessa petetään yksinhuoltaja yhtä katalasti ja kolmannessa amerikkalaislapsi kaapataan lomalla Filippiineillä. Käsitys eri kulttuureista on lievästi sanottuna pinnallinen: tämän päivän Itä-Eurooppa on kuvattu paikkana, jossa vanhemmat elävät ”Stalinin aikaa” ja nuoret juovat Coca-Colaa kapinana.

Yhtä suurpiirteistä on kuvaus rikosverkostosta USA:ssa. Kun valtavaa ihmiskauppabisnestä johtaa yksi mies (roolissa britti Robert Carlyle), syntyy vaikutelma James Bond -tason suurroistosta. Sankareita ovat neuvokkaat maahanmuuttoviranomaiset, joita esittävät Mira Sorvino ja Donald Sutherland.

Seuraaminen on tehty helpoksi. Hyvät tunnistaa siitä, että he ovat kauniita. Pahat ovat epäsiistejä, todella pahat myös rumia. On kyseenalaista latistaa todellinen ongelma melodraamaksi ja pelotteluviihteeksi.

Kurjempaa on, että lapsellisessa huonoudessaan sarja on lähinnä vitsi. Ikävintä on idioottisarjan päätyminen Ylen ohjelmistoon.

Kalle Kinnunen

Ihmiskauppiaat alk. ke 18.1. klo 22.00 TV1

X