Teksti:
Seuran toimitus

Tohlopin studiossa Maria Sid esittelee kännykkäkuvaa rinnoistaan.

”Tää on taas tällanen daisari-show”, näyttelijä naureskelee. Kuvaa käytetään saman tien kuvattavassa sketsissä, jossa Sidin näyttelemä toimistotyöntekijä puhuu uudesta suhteestaan Minna Kivelän näyttelemälle kollegalle. Suhde on kuulemma kiihkeä, mutta se ei tarkoita hipelöintiä. Vain kuumia tekstareita ja kuvaviestejä.

Sellainen on sketsishow Kätevän emännän kuvaama maailma. Ihmissuhteista puuttuu lämpö ja inhimillisyys: aviopari palkkaa kotipalvelusta työntekijän vaimon seuraksi Ikeaan, äiti ei saa teini-ikäiseen tyttäreen mitään yhteyttä, kasvatusvastuuta sysätään opettajille ja perheet ovat jatkuvasti uusiutuvia yksikköjä.

Mistään tyhjäpäisestä ”daisari-showsta” ei siis ole kyse. Jo kertaalleen lopetettu Kätevä emäntä palaa ruutuun entistä pimeämpänä ja yhteiskunnallisempana.

Sarjan käsikirjoittaja-tuottaja Sirpa Bertling myöntää naureskellen mainostaneensa edellistä kautta viimeisenä.

“Kolmas oli ehdottomasti viimeinen kausi. Mutta sen kauden jälkeen me saimme valtavasti positiviista palautetta. Pikku hiljaa alkoi tuntua siltä, että kyllä yksi kausi vielä lähtee. Tämä neljäs kausi on tietenkin viimeinen.”

Joitakin pieniä muutoksia on tehty.

”Hahmojen määrää on vähän vähennetty. Nyt mennään enemmän asia edellä.”

Neljäs kausi koostuu yhdeksästä jaksosta. Kun valmista materiaalia syntyi 5-10 minuuttia päivässä, se tarkoittaa, että työryhmä viihtyi studiossa kuvaamassa lähes seitsemän viikon ajan.

Nyt studioon on rakennettu kolmen eri tilan lavasteet. On toimisto, toimiston kahvihuone sekä palanen olkkaria. Jälkimmäisissä lavasteissa ehdimme valokuvaajan kanssa todistaa toisen sketsin kuvauksia.

Jarkko Tiainen esittämä mies soittaa puhelinpalveluun korjatakseen virheen laskussa. Sermin takana Annu Valonen juo kahvia ja vastaa puhelimeen. Sen sijaan, että hän puhuisi asiakkaalle kuin kanssaihmiselle, asiakaspalvelija kehottaa tekemään valintoja painamalla numeronäppäimiä. Tuloksena on kafkamaisia piirteitä saava, yksipuolinen keskustelu tyyliin “…paina neljä, jos alat epäillä koko konttorimme olemassaoloa…”

Iso osa sketseistä sijoittuu työelämään, virastoihin ja toimistoihin. Sosiaalietuuksia hakevat ihmiset joutuvat Idols-raatia muistuttavan tahon eteen perustelemaan pyyntöjään, toimistotyöntekijät käyvät taukohuoneessa salaa ruoskimassa itseään ja pomo ilmoittaa yt-neuvotteluista iloisena uutena mahdollisuutena.

Kavalinta Kätevän emännän sketseissä on se, että ne liippaavat välillä hyvinkin läheltä tosielämää. Niiden tarjoamassa naurussa raikaavat katkerat kokemukset sekä niiden pohjalta syntyvä vapauttava riemu.

Bertlingin mukaan osa ideoista tuleekin yleisöltä.

”Ihmiset ovat palautteissaan ehdottaneet sketsien aiheita omien kokemustensa pohjalta. Yksikin kertoi keskenmenostaan ja hoitajien suhtautumisesta siihen. Sellainen palaute antaa uskoa, että katsojat odottavatkin pimeiden ja vaikeiden aiheiden käsittelyä ja draamallista tyylilajia.”

Myös käsikirjoittajan oma arki sulautuu osaksi sarjaa.

”Melkein joka tilanteessa käännän nykyään näkökulmaksi sen, miten tästä saisi Kätevä emäntä -sketsin. Monissa vakavissa tilanteissa alkaakin naurattaa, kun näen sen jo koomisessa valossa.”

Tutuista hahmoista ovat säilyneet ainakin syyntakeeton poliitikko, kaupan kassa sekä postilaatikoilta kuntosalille siirtyneet äidit. Uusia ovat muun muassa pohdiskeleva taksisuhari, alku- ja loppukredujen rock’n’roll-mamat sekä alati rönsyilevää perhettään esittelevä nainen.

Hahmoja ovat luomassa Bertlingin lisäksi sarjan kaksi muuta käsikirjoittajaa Marjo ja Sari Vento, ohjaaja Antti Leino sekä pukusuunnittelija ja maskeeraaja.

Bertling on päävastuussa käsikirjoituksista, mutta muidenkin panos on näkyvä. Maskeeraaja Katri Aalto-Korpela kertoo, että he yrittävät pukusuunnittelijan kanssa välttää älytöntä rekvisiittaa ja pitää hahmot realistisina.

Bertling kehuu myös yhteistyötä Leinon kanssa.

“Me olemme ohjaajan kanssa hyvä työpari. Yleensä kun olemme eri mieltä jostain, emme päädy kompromissiin vaan ihan uuteen ideaan. Se on hyvä. Ajatukset ja ideat eivät pääse väljähtymään.”

Kaisu Tervonen

Kätevä emäntä to klo 21.00 TV2

X