Teksti:
Seuran toimitus

KOMEDIASARJA Palkittu komediasarja Kimmo palaa ruutuun uusin jaksoin. Nimiroolissa loistavan Jussi Vatasen rinnalla nähdään Malla Malmivaara, joka ui Ullan nahkoihin Pamela Tolan lähdettyä äitiyslomalle.

Mitä yhteistä on näyttelijä Jussi Vatasella ja Kimmolla, Jussin esittämällä nimikkosarjan päähahmolla? Ensituntumalta ei paljoakaan. Siinä missä Kimmo on työtä vieroksuva kolmekymppinen puhelinmyyjä, ei 35-vuotias Vatanen ole koskaan työskennellyt puhelinmyyjänä – tai vältellyt työntekoa.

Jussia roolihahmossa kiehtoo muun muassa Kimmon optimistisuus ja nokkeluus. Kimmo ei koskaan tarkoita mitään pahaa. 

”Kimmo on hyväntahtoinen, mutta kauhean suora”, Jussi toteaa.

”Hän töksäyttelee asioita tilanteissa, joissa ei yleensä sillä tavalla käyttäydytä. Itse olen harkitsevampi ja kohteliaampi. Kimmo on tosi eteenpäin suuntautuva tyyppi. Siinä on jotain epäsuomalaista. Vaikka tulee kuraa niskaan, niin se ei kovin pitkään jaksa Kimmoa masentaa. Kimmossa on sellaisia puolia, joita ehkä toivoisin, että minussa itsessänikin olisi.”

Komediasarjan ensimmäinen tuotantokausi alkoi pari vuotta sitten ja keräsi ympärilleen uskollisen fanikunnan. Miltei puolet Kimmon katsojista on alle 45-vuotiaita. Osa Kimmon ystävistä löysi sarjan hieman myöhemmin sen uusintakierroksen ja netin kautta. Sarjan suosio ei Jussia yllättänyt, mutta ihmisten suhtautuminen Kimmoon kyllä. 

”Se yllätti, miten fanaattisesti jotkut roolihahmoon suhtautuvat. Kimmo on yksi niistä rooleista, joista minua pysäytellään kadulla ja tullaan kehumaan. Varsinkin minun ikäiseni jätkät ja vähän vanhemmatkin samastuvat Kimmoon kovasti. Kai se katujätkän imago, jonka Kimmo kuvittelee itselleen, vetoaa katsojiin.”

Uusi Ulla

Mutta onpa Kimmolla muitakin faneja kuin aidot kadun jätkät. Pienen nettisurffauksen jälkeen voi todeta, että myös monet naiset ja perheenäidit ovat Kimmoon lääpällään. Mikä tätä il­miötä selittää?

”Jaa-a. Ehkä Kimmo herättää heissä äidillisiä vaistoja ja he haluavat pelastaa Kimmon”, Jussi Vatanen tuumaa nauraen.

Kimmon yhteiskunnallisuudesta Jussi ei ole aivan varma. Roolihahmo on kuitenkin hyvin tunnistettava, sillä kimmomaisia miehiä on nyky-Suomi pullollaan. Kimmon rakastettavuus piileekin todennäköisesti siinä.

”Onhan se sillä tavalla aikansa lapsi. Aika moni on siinä tilanteessa, että kolmekymmentä alkaa olla mittarissa, on koulutusta ja kaikkea, mutta ei vakituista duunipaikkaa tai sitten työt vaihtelevat paljon. Parisuhteetkin menee usein miten menee. Kyllä kai meidän sukupolvemme kolmekymppiset ovat aika usein kuten Kimmo. Ehkä onkin niin, että Kimmo on vain hyvin tavallinen”, Jussi pohtii.

Toisella tuotantokaudella Ulla Sjölundin roolihahmoon asettuu näyttelijäMalla Malmivaara. Malla valittiin rooliin kun sen alkuperäinen näyttelijä, Pamela Tola, jäi äitiyslomalle. Vaikka Malla on hyvä ystävä Pamelan kanssa, asetti rooliin hyppääminen silti haasteita.

”Mietin ensin, että onko se edes mahdollista. Keskustelin Pamelan kanssa ja lupasin pitää Ullasta hyvää huolta. Jossain Kauniissa ja rohkeissa näyttelijän vaihtuminen on jo läppä, mutta ihmiset ovat kuitenkin kovia suuttumaan”, Malla toteaa. 
Ullan luonteeseen ei tule radikaalia muutosta näyttelijävaihdoksen myötä. Malla haluaa kunnioittaa sitä, millaiseksi Pamela ehti hahmon luoda. Hän ei kuitenkaan aio kopioida Pamelaa.
”Ulla on toki omanlaiseni.”

Hyvät tyypit

Toisella kaudella tapahtuu jälleen absurdeja asioita. Ullalla on meneillään prioriteettimyrsky, jolloin asiat laitetaan uuteen tärkeysjärjestykseen. Aina toisinaan Malla tunnistaa itsessäänkin saman piirteen.

”Teini-ikäisenä sain isältäni sellaisen neuvon, että asiat kannattaa välillä kirjoittaa ylös listoihin. Se on saakelin hyvä tehdä silloin tällöin”, Malla toteaa.

Sarjassa tapahtuu paljon nopealla tempolla. Leikkaukset ovat sähäköitä, eikä katsojalle jää juuri  aikaa lepäilyyn. Kimmon ja Ullan hahmojen lisäksi sarjassa on muitakin herkullisia tyyppejä, kuten Steffe ja Nissinen. Voiko Teppo Airaksisen ohjaamaa Kimmoa kutsua kulttisarjaksi? 

”En tiedä, miten kulttisarja syntyy. Ehkä se vaatii ainakin sen, ettei ole hetkeen ollut mitään samanlaista. Täytyy olla oivallus”, Jussi pohtii. 

Mallaa ajatus hymyilyttää.

”Aikoinaan Isänmaan toivot -sarja, herätti minussa sellaisen innostuksen, että jes, vihdoin Suomessa on jotain tällaista”, Malla sanoo.

”Kimmossa on ehkä vähän samaa.”

LInda Martikainen

Kotimaisen komediasarja Kimmon uudet toisen kauden jaksot, TO 21.00 TV2 

 

X