Teksti:
Seuran toimitus

Oikukas ja jääräpäinen, Crawleyn aristokraattiperheen vanhin tytär Lady Mary (Michelle Dockery) on kietonut miljoonia katsojia pauloihinsa yli 100 maassa. Maryn kissa ja hiiri -leikki entisen kihlatun, serkku Matthew’n (Dan Stevens) kanssa puhuttaa niin, että sarjan fanit ovat jo nimittäneet epätoivoisen lemmenparin pukudraamojen Racheliksi ja Rossiksi Frendien legendaarisen on-off -parin mukaan.

Rakastaa vai ei rakastaa -teema jatkuu myös Downton Abbeyn vuoden 1919 loppuun sijoittuvassa kaksiosaisessa jaksossa Kartanon joulu, jonka ensimmäinen osa nähdään TV1:llä tällä viikolla.

Brittiläisen kirjoittaja-näyttelijä-ohjaaja Julian Fellowesin, 62, kirjoittama Downton Abbey sijoittuu Luoteis-Englantiin North Yorkshiren kreivikuntaan ja 1900-luvun alkuun. Moniin muihin brittiläisiin pukudraamoihin, muun muassa Jane Austen -filmatisointeihin verrattuna eletään jo modernimpia aikoja. Joustamaton luokkayhteiskunta rakoilee, ja konservatismi saa tehdä tilaa sosialismin ja naisliikkeen nousulle sekä uudelle teknologialle.

Ensimmäinen maailmansota ja sen vaikutukset kotirintamalla muuttavat siniverisiäkin.

”Ykköskauden kylmästä, äksystä ja itsekeskeisestä Lady Marystä on kasvanut sodan ja vaikeuksien myötä inhimillisempi”, Marya näyttelevä Michelle Dockery pohtii roolihahmonsa kehitystä.

”Mary kunnioittaa Matthew’n kihlausta neiti Lavinia Catherine Swiren kanssa, ja hän on valmis avioitumaan rikkaan lehtikustantaja Richard Carlislen kanssa. Mediamoguli on luvannut olla julkaisematta Maryn skandaalia, jonka Crawley-perheen palkollisen kieroileva vaimo myi lehdelle. Paljastus – Maryn yhden yön suhde turkkilaisen lähetystövirkailijan kanssa, joka kuoli hänen petiinsä – veisi Marylta maineen”, Dockery muistelee toisen tuotantokauden asetelmia.

Matthew’ta esittävä Dan Stevens kuvailee puolestaan rintamaelämän ja sotavammojen kovettaneen omaa hahmoaan. Linnan perijällä on vaikeuksia sopeutua taistelujen jälkeen paitsi arkeen, myös vakaviin sotavammoihinsa. Matthew synkistyy entisestään, kun espanjantauti tappaa hänen kihlattunsa. Mies syyttää siitä itseään ja Lady Marya, jonka kanssa hän suuteli häävalmistelujen aikana.
”Me olemme kirottuja”, Matthew toteaa toisen kauden lopussa Lady Marylle.

Ajan henki näkyy Maryn lisäksi myös muissa Downton Abbeyn naisissa. Kreivi Robert Crawleyn (Hugh Bonneville) vaimo, amerikkalaissyntyinen Lady Cora (Elizabeth McGovern) ei jää enää kotirouvaksi vaan ryhtyy auttamaan sotapakolaisia sen jälkeen kuin Downton Abbey on sulkenut ovensa armeijan hoitokotina.

Perheen nuorin tytär, sodan aikana sairaanhoitajana toiminut Lady Sybil (Jessica Brown-Findlay) alkaa pitkän pohdinnan jälkeen tapailla tilan autonkuljettajaa, vanhempiensa vastustuksesta huolimatta. Keskimmäinen tytär, Lady Edith (Laura Carmichael) on opetellut ajamaan autoa.

”Vaikka yhteiskunta on muuttunut sadassa vuodessa, edvardiaanisen ajan ja sitä seuranneen ensimmäisen maailmansodan aikaiset parisuhdekoukerot kiinnostavat tänä päivänäkin”, Dockery analysoi  sarjan suosiota. 

”Minua hämmästyttää, kuinka vähän ihmiset ja ihmissuhteet ovat lopulta muuttuneet, vaikka luokkayhteiskunta on romuttunut, naiset ovat työelämässä ja teknologia kehittynyt entisestään. Aiemmin nainen etsi yhtä, sopivaa miestä, jonka kanssa solmia avioliiton. Kulisseissa kuitenkin tapahtui vaikka mitä. Nykyään naisellakin saa olla länsimaissa useita kumppaneita ennen avioliittoa, mutta silti perustarpeet – himo, rakkaus ja huolenpito ovat pysyneet samoina”, Dockery miettii.

Stevens arvelee, että katsojia viehättää myös sarjan yhteiskuntakuvaus.

”Luokkaerot ovat jälleen tapetilla, koska rikkaiden ja köyhien välinen kuilu kasvaa. Ehkä Downton Abbeyn kaltaiselle sarjalle on siksi nyt tilausta. Ihmiset haluavat kurkistaa eliitin arkeen, vaikka se tapahtuukin eri vuosisadalla.”

Downton Abbeyn kolmannen kauden kuvaukset ovat juuri alkamassa. Ne sijoittuvat iloiselle 1920-luvulle, jazzin, art decon, elokuvien ja kaupunkikulttuurin aikaan. Amerikkalaisnäyttelijä Shirley MacLaine, 77, nähdään siinä Lady Coran äitinä, Martha Levinsonina.

Suomessa Downtown Abbey keräsi keskimäärin 365 000 katsojaa per jakso. TV1 on jo tehnyt sopimuksen kolmannen kauden esittämisestä, mutta ruudussa se nähdään aikaisintaan ensi syksynä.

Kirpi Uimonen Ballesteros, Los Angeles

Downton Abbey tiistaisin klo 21.00 TV1

X