Teksti:
Seuran toimitus

Euroopan yleisurheiluliitto päätti muutama vuosi sitten ryhtyä järjestämään EM-kilpailuja kahden vuoden välein. Kun ensimmäiset olympialaisten kanssa samana kesänä järjestettävät kisat myönnettiin vuonna 2009 Helsingille, ei Yleisradiossa suoranaisesti hypitty riemusta. Urheilukesä oli jo ennestään täynnä suuria resursseja vaativia tapahtumia.

Myös urheilijapiireissä EM-kisojen järjestämisen näin lähellä olympialaisia on herättänyt keskustelua. Toinen urheilijoiden valmistautumiseen vaikuttava tekijä on arvokisojen järjestäminen aikaisessa vaiheessa kautta.

Yle Urheilun yleisurheiluasiantuntija Mika Lehtimäki pitää yhtälöä haastavana, muttei mahdottomana.
”Eurooppalaiset urheilijat, joilla on mahdollisuus menestyä olympiakisoissa, alkavat olla vähissä. Heitä löytyy pääasiassa heittolajeista. Eurooppalaisen juoksu-urheilun kannalta kyseessä on tärkeät kisat.”

Suomen urheiluliiton virallinen tavoite kisoista on kaksi mitalia ja viisi pistesijaa. Jos se täyttyy, ovat kisat Lehtimäen mielestä sujuneet erittäin hyvin.
”Meillä on ehkä parikymmentä urheilijaa, joilla on mahdollisuuksia finaaliin. Hyvällä onnistumisprosentilla finaaleissa voitaisiin nähdä kuudesta kahdeksaan urheilijaa.”

Lehtimäki korostaa, ettei menestystä pitäisi mitata vain mitaleilla. Silti hän nostaa esille karun faktan.
”Siinä meidän täytyy olla rehellisiä, että viimeiset viidet arvokisat olisivat olleet kaikki mitalittomia ilman Tero Pitkämäkeä.”

Lehtimäki ehti toimia 16 vuotta Suomen Urheiluliitossa pikajuoksuvalmentajana, ennen kuin lähti ”pitkälle tauolle” aktiivisesta yleisurheiluvalmennuksesta. Sen jälkeen hän on toiminut joukkuelajeissa fysiikkapuolen valmennustehtävissä.
Vuodesta 2007 lähtien Lehtimäkeä on kuultu myös Ylen asiantuntijana. Miehen kyky selittää eri lajien asetelmia napakan yksinkertaisesti on kerännyt katsojilta lähes pelkästään kehuja.

Itse hän haluaa toimia yleisurheilun markkinointimiehenä ja lajitiedon säilyttäjänä.
”Lähetyksissä haluan tarjota perustietoa ja sellaista faktaa, joka kiinnittää katsojan kulloinkin käytävään kisaan.”
Lehtimäen ohella lähetyksissä kuullaan selostajina Tapio Suomista ja Niki Juuselaa. Kisastudiota emännöi Kristiina Kekäläinen.

Onnimanni Liukkonen, kuvat SUL

Yleisurheilun EM-kisat alk. ke 27.6. klo 8.45 TV2

X