Teksti: Iina Alanko

DOKUMENTTI Miami oli 1980-luvun alussa talousihme. Luksusautokauppiaat eivät ehtineet vastata kysyntään. Pilvenpiirtäjiä kohosi kuin New Yorkissa 1920-luvulla. Ylpeät poliitikot vaikenivat ikävästä tosiasiasta: vaikka kiitos rahavirrasta kuului USA:n ylemmälle keskiluokalle, oli syynä sen rakastunuminen kokaiiniin.

Kallis aine virtasi maahan nimenomaan Floridan kautta. Ennen jengisotien kärjistymistä huumekaupalta suljettiin silmät, sillä Miamin loistoa ihailtiin koko maailmassa.

Dokumentti Cocaine Cowboys (USA 2006) kertoo noin kymmenen vuotta kestäneestä ilmiöstä melkein epäilyttävän viihdyttävästi ja tyylitellysti. Ohjaaja Billy Corben ei säästele karmeuksissakaan. Miamin tienposket täyttyivät ruumiista ja murhien määrä kuusinkertaistui viidessä vuodessa.

Corbenin mukaan kaikista pahin oli sadistinen “kummitäti” Griselda Blanco. Tarinat ovat yhtä hurjia kuin tosielämän kokaiinibuumista inspiraationsa saaneissa tv-sarjoissa ja elokuvissa (muun muassa Miami Vice ja Scarface).

Kertojia ovat aikaa muistelevat asianomaiset. Aikansa keskisuuret tekijät ovat vapautuneet vankilasta viime vuosina. Syntetisaattorimusiikista vastaa Jan Hammer, joka tunnetaan parhaiten Miami Vice -sarjan säveltäjänä.

Kalle Kinnunen

Cocaine Cowboys ma 16.1. klo 0.25 Sub.

X