Teksti:
Seuran toimitus

JALKAPALLO ”Jäi yöunet aika vähiin eilisillan matsien takia”, Pasi Rautiainen haukottelee nojatuolissaan ja nostaa eriparisten villasukkien lämmittämät jalkansa lepäämään seinää vasten.

Eletään marraskuista keskiviikkoiltaa. Pasilla ja hänen kollegallaan Keke Armstrongilla on taas edessään monen tunnin työrupeama. MTV3 Max Sport -kanavilta tulee tuutin täydeltä Mestareiden liigaa. Pasi ja Keke keskittyvät ensisijaisesti Sport1:n otteluun Chelsea–Shakhtar Donetsk, mutta kommentoivat myös illan muita pelejä.

Kaksikko on saapunut MTV3:n tiloihin Pasilaan jo ennen iltaseitsemää, Pasi Porvoosta ja Keke Tampereelta, ja nyt menossa on tuotantopalaveri. Paikalla on lähetyksen ydinporukka tuottaja Pekka-Paavali Sintosesta studio-ohjaaja Juha Stenholmiin.

”Joo, se Dortmund-Real Madrid -matsin epäonnistunut hyökkäys on hyvä valinta Pasin poiminnaksi ”, studioisäntä Tuomas Tahvanainen sanoo. Läppäriltään tilastoja tutkiva Keke nyökkää hyväksyvästi.

”Näitä pelejä tulee kauden mittaan niin hirveästi, ettei niiden kohokohtia jaksa oikein millään muistaa”, Pasi tuskailee. Hän oli kommentoimassa otteluja myös edellisiltana.

”Aamulla katsoin nauhalta paria Juventuksen matsia ja Serie A:ta muutenkin. Nyt on Italia toivottavasti taas jotenkin hallussa”, Pasi tuumaa.

Lähetyksen ajolista käydään palaverissa tarkasti läpi. Kun kaikki on kunnossa, tiimi hajaantuu kukin taholleen. Pasilla ja Kekellä on hetki luppoaikaa ennen maskeeraajalle menoa.

”Okei, studiolle sitten kello 20.30”, Tahvanainen vielä huikkaa.

Pasi, 51, ja Keke, 55, ovat toimineet Canal+:n, nykyisen MTV3 Max Sport -kanavien, futisasiantuntijoina kaksi ja puoli vuotta. Kommentaattoriparin keksi selostaja Mikko Innanen.

”Ilman Mikkoa ja tuottaja Markus Auteroa me tuskin kommentoitaisiin tässä yhtään mitään”, Pasi lataa.

Mestareiden liigan ja Valioliigan pelien lisäksi tehoduo tykittää värikkäitä analyysejään viikottaisessa Futis+ -makasiiniohjelmassa. Suosio on jo niin vankka, että voidaan puhua koko MTV3:n urheilun kannalta varsin merkittävästä brändistä. Pasi ja Keke naulitsevat ruudun ääreen paljon muitakin kuin vannoutuneita jalkapalloniiloja, jopa vaimoväkeä.

Rautiainen on kaksikon moottoriturpa. Hän paukuttaa tekstiä usein sellaisella innolla ja antaumuksella, että Keke ei voi maltillisena herrasmiehenä muuta kuin nauraa vieressä. Kaksikon keskinäinen sanailu on välillä niin hersyvää, että katsoja toivoo ettei ottelun toinen puoliaika vielä alkaisikaan.

”Emme me repliikkejämme etukäteen mieti, ne tulevat ihan luonnostaan. Pasi on tosi kreatiivinen, hän tarjoilee jatkuvasti hyviä ideoita. Ja vaikka sitä ei ruudusta välttämättä huomaa, Pasi on varsinainen perfektionisti, joka tietää tarkkaan mitä tekee”, Keke kertoo.

”Ja sitäkin se turhaan vähättelee, ettei muka muista mitä tapahtui missäkin matsissa ja kuka teki maalin. Oikeasti se on jalkapalloilun kävelevä ensyklopedia.”

Pasin ajatukset ovat ilmiselvästi jo illan pelissä, mutta katsojapalautteesta hänellä on oma näkemyksensä.

”Mulle palaute tulee useimmiten vaimolta, kun kravatti on ollut taas koko ajan ihan vinossa! Mutta vakavasti puhuen, kyllä esimerkiksi Futis+ on mielestäni saavuttanut mukavasti oman paikkansa.”

Pasi korostaa, että heillä on koossa loistava tiimi.

”Mikäpä meidän on sählätessä kun Tuomas ja toinen studio-isäntä Matti Eve ovat niin rautaisia ammattilaisia. He antavat meille tilaa olla omana itsenämme”, Pasi suitsuttaa.

On aika siirtyä maskeerattavaksi. MTV3:n uutisankkuri Peter Nyman piipahtaa juttelemassa – yllättäen jalkapallosta, aiheena edellisillan Schalke-Arsenal ja Mestareiden liiga yleensäkin. Pasi ei tunnu luopuvan vakaasta uskostaan siihen, että hänen suosikkinsa Bayern München juhlii ensi keväänä liigan voittoa.

Keke kertoo maskivuoroa odotellessaan tuoreesta pestistään seinäjokelaisen SJK:n urheilutoimenjohtajana. Hän on tien päällä käytännössä päivittäin, sillä koti ja perhe ovat Tampereella.

”Aikamoista sukkulointia tämä on. Tänäänkin olin aikaisin aamulla vielä Seinäjoella, sitten ajoin Tampereelle ja sieltä lumipyryn läpi Helsinkiin.”

Sekä Pasilla että Kekellä on takanaan upeat urat sekä pelaajana että valmentajana. Rautiainen pelasi pitkään Saksassa (muun muassa Werder Bremen, Arminia Bielefeld) ja voitti myös kaksi SM-kultaa (HJK). Valmentajana hänellä on – toistaiseksi – SM-hopea (FC Jokerit) ja -pronssi (TPS). Newcastlesta 1970-luvun lopulla Suomeen siirtynyt Armstrong juhli pelaajana kolmasti Suomen mestaruutta (OPS, Kuusysi), valmentajana hän on saavuttanut – toistaiseksi – huimat viisi mestaruutta (Haka, HJK).

Toistaiseksi-sanat ovat paikallaan, sillä molemmat herrat olisivat yhä kuumia nimiä valmentajamarkkinoilla. Keke myöntää, että hän on käynyt vakavia neuvotteluja valmennuspestistä muun muassa Ruotsissa, Norjassa – ja viimeksi Dubaissa.

” Dubaista olisin saanut tosi hyvän sopimuksen. Lasten koulunkäynnin kannalta muutto olisi kuitenkin ollut hankala juttu. Ja mitä tällainen britti lopulta tekisi 40 asteen helteessä”, Keke nauraa.

Pasi muistuttaa, että hän on yhä ennen kaikkea valmentaja.

”Mä olen valmentanut kaikilla tasoissa kolmosdivarista lähtien ja toivottavasti saan tehdä sitä vielä tulevaisuudessakin. Olen tietysti vähän maineeni vanki. Niiden, jotka minut palkkaa, pitää olla itseni kaltaisia puolihulluja. Toisaalta tässä tv-hommassahan mulla on valmennettavana koko Suomen kansa”, hän ilakoi.

Maskit on laitettu ja matka jatkuu M1-studiolle. Siellä Kekeä odottaa vielä yksi tärkeä tehtävä ennen kameroiden käynnistymistä: Pasille on solmittava kravatti.

”You have a short tie”, Keke sanoo tehdessään työtä käskettyä.

”And I´ve spent the whole afternoon just thinking which tie I shoud wear this evening”, Pasi sähisee.

”Thank you very much”, hän kuittaa Kekelle paitaa pöksyihin laittaessaan.

Jalkapalloillan alkujuontoon on enää 30 sekuntia.

”Miten me aloitetaan”, Pasi kysyy Tuomas Tahvanaiselta.

”Tehdään samalla tavoin kuin kolmella edelliskerralla eli kävellään pöydän ääreen.”

”Ei me olla ennen niin tehty”, Pasi väittää.

”Ollaanpas”, Tahvanainen ehtii sanoa. Muutama sekunti, ja kamerat käyvät. Kolmikko astelee ripeästi studiolamppujen loisteeseen.

”Tervetuloa viettämään iltaa Mestarien liigan parissa”, Tahvanainen toivottaa samalla kun Pasi ja Keke asettuvat paikoilleen pöydän ääreen.

Tästä eteenpäin runsaat kolme tuntia kommentaattoreiden elämä on pelkkää jalkapalloa. Niin myös aika monen tv-katsojan.

Tuomo Kiisseli, teksti
Miikka Pirinen, kuvat

FUTIS+ LIVE! lauantaisin klo 14.30 MTV3 MAX Sport1

X