Teksti:
Seuran toimitus

Britannian tv:stä tutun Sacha Baron Cohenin Hollywood-elokuvat esittelevät Cohenin sketsihahmoja jenkkiyleisölle. Tarinat kertovat kyseisten sankarien saapumisesta Amerikkaan.

Boratissa muuntautumiskykyinen Cohen tarttui mikkiin ja lähti testaamaan jenkkien erilaisuuden sietokykyä tynnyrissä kasvaneen kazakstanilaisen tv-toimittajan roolissa. Hölmöilyn herättämiä reaktioita kokoavasta elokuvasta tuli kohuttu hitti. Myös Cohenin toinen luomus, estottomasti homoileva itävaltalainen muotiguru Brüno pääsi valkokankaalle.

Bruno toistaa Boratin kaavaa tarjoamalla sekä käsikirjoitusta noudattavaa fiktiopelleilyä että eräänlaista realityä, Teräspallit-tyyppistä vastaantulijoiden jallittamista kameran edessä.

Turhamainen Brüno nolaa itsensä pahan kerran Euroopan muotipiireissä ja lähtee valloittamaan Yhdysvaltain mediaa. Vinoilun aiheita ovat homoparien adoptio-oikeus, julkkisten hyväntekeväisyyskulttuurin ulkokultaisuus ja uskonnollisten piirien yritykset normalisoida ihmisten seksuaalisuutta.

Elokuva ravistelee korrektiutta homouden yltä ja toisaalta välttelee tavanomaisia homovitsejä. Pilailu on provosoivaa, mutta tuskin se loukkaa muita kuin niitä, jotka haluavat loukkaantua.

Boratissa Cohenin tiimi onnistui kuvaamaan hyväuskoisten tavisten ällistyttävän asenteellisia avautumisia. Bruno ei tavoita oikean elämän absurdiutta yhtä hyvin. Pervoilu jää kiertämään kehää Cohenin sisäisessä farssimaailmassa, joka on alkanut kärsiä uusien juttujen puutteesta.

Lauri Lehtinen

(Brüno, USA 2009) 82 min. O: Larry Charles. P: Sacha Baron Cohen, Gustaf Hammarsten.

Bruno klo 21.30 Nelonen ** 1/2

X