Teksti:
Seuran toimitus

SARJA ALKAA Lontoon olympialaisten järjestelykomission pomo Ian Fletcher hokee jatkuvasti: ”It’s all good, kaikki on hyvin.”

Juuri mikään ei ole tietenkään hyvin komediasarjassa 2012: Olympiaseikkailu, jossa seurataan Lontoon olympialaisten fiktiivisen järjestelyorganisaation toimintaa.
Ajankohtaisuus on sarjan vahvuus, kun oikea olympialaiskuume on nousemassa. Ensimmäisessä jaksossa valmisteluryhmällä on tuhat päivää aikaa kisojen alkuun, ja he alkavat etsiä sopivia brittijulkkiksia edustamaan tapahtumaa. Kenellekään ideointiryhmästä ei tule mieleen yhtään kunniallista kansalaista.

Ajankohtaishuumoria ennenkin BBC:lle tehneen John Mortonin ohjaama ja käsikirjoittama sarja ei ole idealtaan niin uniikki kuin britit toivoisivat. Australialaiset piikittelivät Sydneyn vuoden 2000 kisajärjestelyille komediasarjassa The Games. Britit ovat kieltäneet plagioineensa idean ausseilta.

Paljon nolompaa on, että sarjaa on syytetty laimeudesta. Sen piikit eivät ole kovin pisteliäitä. Välillä tuntuu, että katselisi olympialaisten virallista, komediasarja Konttorin henkeen tehtyä esittelyvideota.

Mukadokumentti sijoittuu palaverien, brändien ja tapahtumajärjestelyn absurdeihin viidakkoihin, mutta myötähäpeälliset tilanteet jäävät vaisuiksi. Kun sarjassa yritetään pilkata turhia palavereita, keskitytään liian pitkäksi aikaa juuri näihin tympeisiin palaverihetkiin. Toinen jakso omistetaan ryhmän bussimatkalle olympiastadionille. Mutkikas reissu ruuhkien keskellä turhauttaa, ei huvita. Kertojahahmo joutuu jatkuvasti selostamaan tarinan etenemistä, mikä alleviivaa käsikirjoituksen keskeneräisyyttä.

Kylmänrauhallista Ian Fletcheriä näyttelee Downtown Abbeyn tähti Hugh Bonneville, jonka charmi kannattelee monia kohtauksia. Sarja on parhaimmillaan, kun Fletcher yrittää selittää medialle, miksi itsepintaisen taiteilijan luoma virallinen olympiakello kulkee väärinpäin.

”Mielestäni kello on leikikäs kommentti ajan kulumiselle”, Fletcher höpertelee.

Yle esittää sarjan kaikki kolmetoista jaksoa pikavauhtia arkipäivisin. Myös kakkoskauden tuoreet osat nähdään heti brittiesityksen jälkeen.
Ajankohtaisuuteen hirttäytynyttä sarjaa ei ole mitään järkeä esittää enää koskaan uusintoina.

Tero Kartastenpää

2012: Olympiaseikkailu alk. ma 9.7. klo 20.00 TV1

X