Teksti:
Seuran toimitus

Ennakkoesittelyissä annetaan kuva, että kolmeosainen sarja Kuningatar Elisabetin maailma paljastaisi arkisen kuninkaallisen. Se ei pidä paikkaansa, sillä Elisabet II ei päästä BBC:n dokumentaristeja juuri sen lähemmäs kuin toimittajia yleensäkään.

Toimittaja Andrew Marr kyllä seuraa naista New Yorkiin ja Dubaihin ja brassaillen tekee juontoja, kun kuningatar tervehtii ihmisjoukkoja takanaan. Omaa kimeähköä ääntään vihaava Elisabet ei paljon puhu. Hänen lapsenlapsensa ovat avoimempia. Prinssit William ja Harry ylistävät, miten taitavasti heidän isoäitinsä hoitaa 86-vuotiaanakin edustustehtäviä.

Sarjassa on muistokirjoituksen makua. Sen suurin anti on arkistokuvien sulava yhdistäminen. Kuvista korostuu, kuinka Elisabet on elänyt ja ”hallinnut” muuttuvassa maailmassa 60 vuotta. Kuningattaren rooli on voinut olla poliittinen, mutta vaikuttaminen on tapahtunut lähes aina kulisseissa. Naiselle kuljetetaan edelleen päivittäin maansa salaisimmat kansiot, ja kurinalainen rouva saattaa ne jopa lukeakin. Hän on käynyt keskusteluja pääministerien kanssa Winston Churchillista lähtien. Neuvoja ovat saaneet 12 miestä ja yksi Margaret Thatcher.

Ajoittain sarjassa sorrutaan propagandamaiseen kuninkaallisten ylistämiseen. Monarkian vastainen järjestö Republic syytti, että BBC on rikkonut sarjassa riippumattomuutensa ja objektiivisuutensa periaatteita. Selkeimmin se näkyy, kun Marr kutsuu Elisabetin setää huonoksi kuninkaaksi, koska Edvard VIII luopui vallasta, että pääsisi naimisiin eronneen naisen kanssa.

Sarjan tekijöille tunteeton ja kurinalainen Elisabet on timanttikuningatar – Diamond Queen – kuten  sarjan alkuperäisnimi todistaa.

Tero Kartastenpää

Kuningatar Elisabetin maailma ti 15.5. klo 19.00 TV1

X