Teksti:
Seuran toimitus

Subin uutuussarja Iholla ei ole julkisuudenkerjäystrippi. Neljä kertaa viikossa esitettävän sarjan kuusi naista ovat kuvanneet pikkukameralla omaa elämäänsä puolen vuoden ajan. He avaavat elämänsä televisiolle aivan uudella tavalla. Sarjassa päästään mukaan niihin hiljaisiin aamuyön hetkiin, joissa kameramiehen läsnäolo olisi tuhonnut tunnelman.

Ihan hetkessä suomalaiset eivät ole tottuneet aina kameran kanssa kuljeskeleviin naisiin. Perheenäiti-Saara on joutunut vastaamaan epäilevien ihmisten kysymyksiiin. He ovat tivanneet, mitä ihmeellistä Saaran elämässä oikein on.

“Ei mitään. Tämä voisi olla ihan yhtä hyvin sinun elämästäsi”, Saara kertoo vastanneensa.

Sarjan ainoa alaikäinen Sini, 16, käy ilmaisutaidonlukiota ja setvii poikaystäväsotkujaan.

“Vakuuttelin äitini mukaan. Vaikka hän ei aluksi ollut innoissaan, hän suostui minun vuokseni.”

Jotkut Sinin lähipiiristä eivät halunneet olla mukana sarjassa, ja Sini käänsi kameran aina pois heistä. Kamerasta tuli tuttu kumppani. Se putosi useasti lattialle ja kopsahteli päähän.

“Kuvaaminen on kuin päiväkirjan kirjoittamista. En ajatellut, että tämä tulee telkkarista.”

Alunperin Israelissa tehty sarja rikkoi synnyinmaassaan katsojaennätyksiä ja herätti suuria keskusteluita naisen asemasta yhteiskunnassa. Sarjan lähtökohta on tuoda netin videobloggaamisen intiimi kerronta televisioon. Connected-nimistä formaattia on Suomen lisäksi myyty muun muassa Yhdysvaltoihin, Ranskaan ja Venäjälle.

Sarjan naiset nähdään todella läheltä. Pääosassa ovat heidän kasvonsa, joista paljastuvat pienetkin liikkeet. He saavat näyttää tunteensa omilla ehdoillaan ja se selvästi vapauttaa tunnelmaa. Heidän elämänsä epävarmuudet avautuvat. Naisia huolettavat koti, perhe, miehet, työ ja erityisesti oma rooli maailmassa.

“Jotenkin olen aina luullut, että onnistun kaikessa, mitä teen, mutta nyt kaikki ei ole mennyt ihan putkeen”, arkkitehti Maria sanoo.

Sarjassa hän on viimeisillään raskaana ja asuu perheineen äitinsä luona, koska omakotitalo ei ole vielä valmistunut.
“Toivottavasti joku saa tästä vertaistukea.”

Naiset haluavat selvästi olla kerrankin niitä, jotka saavat kaiken haluamansa huomion.

“Olen saanut höpöttää ja puhua tyhmiä. Minäkin kiroilen kuin turkanen – se ei ole jees – mutta sellaista se on”, laulaja-lauluntekijä Heli sanoo.

Päähenkilöillä on ollut oikeus katsoa jaksot etukäteen ja ehdottaa muutoksia. Parturi-kampaaja Pia on halunnut suojella lastaan ohjelmalta, mutta on muuten ollut täysin avoin.

“Tää on totta.”

Tero Kartastenpää

Iholla alk. ti 13.3. klo 22.00 sub

X