Teksti:
Seuran toimitus

SARJA ALKAA Televisioon astuu kymmenvuotias kokkaussukupolvi, joka hallitsee eri keittiöt ja tekniikat. Junior MasterChefin kuvauksissa nähtiin, miten tuhannesta hakijasta valittu äänekäs lapsikatras leipoi macaron-leivoksia.

Aamu sarastaa televisiostudiolla Helsingin Vallilassa. Lapsijoukko lauleskelee jännitykseensä pätkiä Miljonasateen kappaleesta Lapsuuden sankarille: ”Tule elävänä takaisin…”

Lasten kokkausohjelman Junior MasterChefin kilpailujoukko ei malta odottaa kuvausten alkua vaan poukkoilee omassa oleskeluteltassaan kuin alakoulun välitunnilla. Joku näistä 8–13-vuotiaista kilpailijoista nousee syksyllä television uudeksi lapsisankariksi, nuorten kotikokkien ykköseksi, Junior MasterChefiksi.

”Wasuuup!” joku pojista tervehtii uusia ihmisiä.

Lattiaan on merkitty oransseilla teipeillä kulkureitit, joita lapset saavat käyttää kuvaustekniikan seassa. Heidät kuljetetaan lavasteiden läpi joukolla kokkaamaan.
Juniorit asetellaan seisomaan tuomareiden eteen isossa MasterChef-hallissa. Kakkostuomari, televisiokokki Meri-Tuuli Lindström käy kohentamassa äidillisesti lasten vaatteita. Sitten päätuomari, kaksi aikuisten MasterChefiä tuominnut menestyskokki Tomi Björck lukee tehtävänannon. Lasten on tarkoitus toistaa vierailevan tuomarin, huippukokki Markus Hurskaisen macaron-leivos.

Hurskainen astuu kuviin ja paljastaa annoksen metallikuvun alta. Lapset huokailevat. He saavat maistaa punaista herkkua tehtävää varten. Moni ottaa isoja lusikallisia ja mussuttaa tyytyväisenä. Kuvaus taukoaa usein ja tuotantoryhmä vaihtaa sujuvasti kuvasuuntia.

”Muksut, suu kiinni! Katse tuomareihin!” tuotantoryhmän jäsen huudahtaa. Höpinä katkeaa hetkessä.

Kilpailijat ovat todellista kermaa. Yli tuhannesta hakijasta pääsi vain 24 mukaan brittiformaatin Suomi-versioon. Ensimmäisessä jaksossa joukko karsitaan 12 lapseen. Pikkukokit ovat uutta sukupolvea, jolle huippukokkaaminen on tuttua. Nämä lapset etsivät reseptejä ruokasivustoilta ja harjoittelevat annoksia ammattikokkien nettivideoiden perässä.

He osaavat tehdä erilaiset kastikkeet ja he hallitsevat perustekniikat, kuten lihamittarin kypsyyslämpötilat. He tuntevat eri maiden keittiöt, huippukokit ja -ravintolat.

”Nämä juniorit ovat kilometrejä edellä tavallisia kotikokkeja”, Lindström vakuuttaa.

Kilpailijoilla on puolitoista tuntia aikaa tehdä leivos. Kun kello käynnistetään, lapset ryntäävät hakemaan välineitä ja ainesosia. Eturivissä kilpailija Ida K. lukee vielä reseptiä. Voimistelua harrastava tyttö keskittyy suoritukseen ja sulkee pois sählärit ympäriltään. Hän ei välitä kameramiehestä, joka tulee linssin kanssa aivan lähelle.

”Siellä vaan pyörii jotain ukkeleita, mutta en minä niitä edes huomaa”, aasialaista mielellään kokkaava Ida kertoo jälkeenpäin.

Ylätasanteella kilpakumppaneitaan katselee Jalmari, joka on voittanut edellisen kisan. Jalmari on kokkaillut kotona kahden vuoden ajan pari kertaa viikossa. Hän tietää, millä tuomarit hurmataan:
”Annoksilla, joissa on paljon makuja ja kaikki osat on mietitty.”

Tuomaristo huutaa yhteen ääneen: ”…viisi, neljä, kolme, kaksi, yksi!” Puolentoista tunnin tehtävä on päättynyt. Kilpailijoiden edessä on punaisia leivoksia: korkeita, lapsellisia ja minimalistisia.
Kilpailijat juoksevat ruokatauolle kulisseihin. Jonossa he jutustelevat suorituksistaan. Tuomari Björck kävelee ohi kännykkää näpytellen, ja lapset kiskaisevat häntä heti kädestä kuin opettajaa. Björck sanoo heille muutamia kannustavia sanoja. Hänen pitää pian muiden tuomarien kanssa päättää, ketkä lapsista lähtevät kotiin.

Pudotuksissa lapsille muistutetaan, kuinka paljon he ovat oppineet kilpailun aikana. Kaikki saavat palkintoja: lahjakortteja ja keittiövälineitä. Harmitus muuttuu silloin iloksi.

Mutta ennen pudotusta pitää syödä. Kertakäyttölautasille lapetaan hernekeittoa.

Tero Kartastenpää

Junior MasterChef alk. su 19.8. klo 20.00 Nelonen

X