Teksti:
Seuran toimitus

DOKUMENTTISARJA ALKAA Dokumenttisarjassa Tunne minut on yksinkertaisen toimiva rakenne. Se näyttää, miten eri puolilla Suomea kasvetaan täysi-ikäisyyteen. Ensimmäisessä jaksossa seurataan 11-vuotiaita, seuraavassa 12-vuotiaita ja niin edelleen 19 ikävuoteen asti. Koska sarjaa on kuvattu vuosina 2010–2012, samat hahmot näyttäytyvät useissa jaksoissa ja muuttuvat teinimmiksi. Lapsuus karisee pois jopa yhdessä vuodessa.

Iloluontoisesta Jennystä kasvaa koulua karttava vihreätukka, kun perheet muutot Helsingin ja Tampereen välillä horjuttavat lapsen vakaata elämää. Samaan aikaan Mäntyharjulla maaseudulla kasvava Riku turhautuu kodin liialliseen turvallisuuteen.

”Välillä se saisi olla jossain muuallakin kuin kotona”, Riku sanoo vuorotteluvapaata viettävästä äidistään.

Äiti ei ymmärrä poikansa itsenäistymishalua vaan hehkuttaa, kuinka tärkeää on olla aina vastassa, kun lapsi tulee kotiin.

Sarja paljastaa ristiriidat suoraan perheenjäsenille. Kuvattu materiaali näytetään kuvattaville saman päivän aikana, ja he voivat kommentoida käytöstään. Itsensä ulkopuolelta näkeminen tuo uusia näkökulmia, kun ihmiset heräävät selittämään tekojaan tai huokailemaan syvimpiä tunteitaan.

”Järkky! Nice mother”, Jennyn äiti huudahtaa, kun näkee kuvamateriaalista viettävänsä perheen yhteisen ilta-ajan lähinnä Facebookissa.Vanhempien kasvatustyyli vaihtelee, mutta tietyt asiat yhdistävät jokaista perhettä. Poikkeuksetta kaikki vanhemmat ja isovanhemmat puhuvat haikeudesta, jonka lapsen kasvaminen tuo mukanaan. Heistä on jopa hitusen katkeraa, kun entiset vauvat eivät olekaan enää riippuvaisia vanhemmistaan. Sekä nuorten että vanhempien pitää keksiä oma elämänsä uudelleen.

Aloittelevan dokumentaristin Pasi Yliriskun käsikirjoittama, ohjaama ja tuottama sarja pääsee lähelle nuoria, mutta ote on vastuullisen kasvatuksellinen – esimerkiksi opettajat kertovat näkemyksensä lapsista.

Ohjelma on puettu mukanuorekkaaseen, koulutelevisiomaiseen ulkoasuun. Sitä korostaa myös iskelmähenkinen tunnuskappale, jota sotketaan välillä myös dokumenttikohtauksiin. Kohdeyleisönä ovat siis paitsi vanhemmat, myös heidän teini-ikäiset lapsensa.

Maanantaista perjantaihin esittävän 10-osaisen sarjan viikon jaksot nähdään lauantaisin uusintana. Sarja on katsottavissa myös Yle Areenassa.

Tero Kartastenpää

Tunne minut alk. ma 15.4. klo 21.00 Teema

X