Teksti:
Seuran toimitus

DOKUMENTTI Moni tutkija kertoo uskovansa maapallon ulkopuoliseen elämään. Planeettojen metsästykseen erikoistunut Berkeleyn yliopiston astronomi Geoff Marcy uskoo asumiskelpoisia maailmoja löytyvän varmasti: ”Jos nyt ei ensi viikolla tai vuonna, mutta ennemmin tai myöhemmin”, Marcy vakuuttaa.

Astrobiologi Danny Glavinin mukaan olisi lapsellista olettaa, että elämälle otolliset olosuhteet löytyvät ainoastaan maapallolta, sillä galakseja on satoja miljardeja. Ympäristöjä joissa elämän olemassaolo on mahdollista, on sitäkin enemmän.

Kaksiosainen tiederaportti Löytyykö avaruudesta elämää? (USA 2011) ei tarjoa varsinaisesti uutta tietoa tai sensaatiomaisia paljastuksia, mutta ohjelma kokoaa kattavasti avaruustutkimuksen viimeisimpiä tuloksia. Huippuasiantuntijoiden haastattelujen varassa etenevä kokonaisuus on kuivakka ja pedantti, eikä siitä löydy keventävää aineistoa esimerkiksi avaruusolentojen tai ufovierailuiden mahdollisuudesta.

Star Trekin kaltaisten tieteissarjojen suhteellisen tiheästi asuttuun universumiin tutkijat eivät usko. Arizonan yliopiston astronomin Josh Eisnerin mukaan kaukaisista aurinkokunnista on löytynyt merkkejä hiilestä, hapesta ja typestä, jotka ovat elämän syntymisen keskeiset kemikaalit.

Myös omasta aurinkokunnastamme etsitään elämää. Otollisia paikkoja ovat esimerkiksi Saturnuksen kuut Io, Titan ja Europa. Tutkijat uskovat että viimeksimainitun meristä löytyy elämää, sillä tarvittavat elementit ovat olemassa. Dokumentissa kerrotaan myös Maan syntyhistoriasta, pohditaan Marsin vesivaroja ja esitellään mitä uusilla, entistä voimakkaammilla teleskoopeilla etsitään.

Jouni Hokkanen

Löytyykö avaruudesta elämää? ma 13.8. klo 19.00 TV1

X