Teksti:
Seuran toimitus

SARJA Kuusi suomalaista sinkkua siviilivihitään sokkona Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa. He eivät ole koskaan tavanneet toisiaan. Naimisiinmenon jälkeen televisio-ohjelma seuraa viisi viikkoa aviopuolisoiden elämää. Tämän jälkeen pari voi päättää, jatkaako yhdessä, vai ottavatko he avioeron.

Kyseessä on tanskalainen formaatti, joka on ollut maan katsotuin tv-ohjelma viime syksynä. Ohjelmassa esiintyy tanskalainen psykologi, joka on laatinut ohjelmassa käytetyt psykologiset testit.

Suomalaisessa versiossa asiantuntijoina ovat psykoterapeutti-seksuaaliterapeutti Maaret Kallio, pastori Kari Kanala, folkloristi Mari Hatakka ja psykologi Kari Kiianmaa. He ovat testanneet, haastatelleet ja valinneet hakijat.

”Kun minulta kysyttiin ensimmäistä kertaa, lähtisinkö ohjelmaan mukaan, sanoin heti jyrkästi ei. Onhan minulla jonkinlainen ammattiylpeys!” Maaret Kallio sanoo. ”Ajattelin ohjelman olevan jotain Viidakon tähtöset -osastoa.”
 
Dancemessujen järjestäjänä ja merimiespappina toiminut Kari Kanala oli aluksi samoilla linjoilla Maaret Kallion kanssa. Kummankin pään käänsi kuitenkin tanskalaisen sarjan esikatselu. Heitä puhutteli sarjan tieteellinen ja humaani lähestymistapa.

Kanala ei kerro kohdanneensa vastustusta ohjelmaan osallistumisesta työnantajansakaan puolesta.

”Vain valikoitu henkilöjoukko tiesi etukäteen osallistumisestani ohjelmaan. Työnantajani ja arkkipiispa tiesivät.”

Ohjelmaan tuli kaikkiaan noin 200 hakemusta. Asiantuntijat etsivät noin 25–40-vuotiaita lapsettomia sinkkuja eri puolilta Suomea. Etsinnässä olivat erityisesti tositarkoituksella olevat ihmiset, jotka olivat ohjelmaan lähtiessään henkisesti tasapainoisia ja joilla oli takanaan myös perheensä tuki.
Elämänkokemus oli keskeinen kriteeri.

”Silloin tietää, että särkynyt sydän parantuu”, Maaret Kallio kertoo.

Sarja seuraa sitä, miten rakkaus ja kumppanuus voi alkaa. Tutkimusten mukaan pitkään kumppanuuteen tarvitaan samanlaisia arvoja ja samanlaisia arjen käyttäytymismalleja. Sitten on vielä tekijä X, se selittämätön jokin, jota ilman lempi ei roihahda.

Miksi naimisiin? Eivätkö avoliitto tai napakymppimatka riittäisi tositelevisio-ohjelmassa?

”Vaatimus avioliittoon astumisesta loi heti hakijoille erilaisen mind setin, ajattelutavan. Tässä ohjelmassa täytyy tosissaan haluta löytää elämänkumppani. Mikäli kyse olisi ollut vain avoliiton solmimisesta, hakijat olisivat huomattavasti helpommin luovuttaneet ihmissuhteen luomisen eteen kamppailun,” Maaret Kallio sanoo.

”Jos rakkaus ei syty parissa kuukaudessa, se on merkkinä siitä, ettei se koskaan sytykään”, psykologi Kari Kiianmaa sanoo.

Viiden viikon jälkeen parin tie saattaa erota. Sitä varten tuotantoyhtiön lakitoimisto on laatinut jo etukäteen osanottajien edunvalvonnan kuntoon. Toisin halutessaan pariskunta voi pyytää pastori Kari Kanalan vihkimään heidät.

Uusi sarja alkaa tiistaina 6.1. klo 21.00 MTV3-kanavalla.

X