Teksti:
Seuran toimitus

REPORTAASI Tällä tarinalla on surullinen loppu, mutta sitä ei vielä Kemijärvellä tiedetä.

On maanantai, 12. syyskuuta. Itä-Lapin rauhan läpi vaeltanut linja-auto kaartaa häiritsevän kirjavan huoltamon pihaan. Tuottaja Varpu Eräpuu vilkuttaa tervetuliaisiksi.

Reppu selkään ja menoksi. Entiseen osuuskaupan konttoriin lavastetulla poliisilaitoksella kuvataan ennen ruokatuntia vielä yksi kohtaus.

Se tulee osaksi Taivaan tulien kolmannen tuotantokauden jaksoa, joka nähdään tv:ssä tulevana syksynä. Odotettu uusi kausi alkaa 16. lokakuuta 2013.

Aution teollisuuskaupungin halki harppoessa ehtii kerrata, mitä Kari Väänäsen ohjaamassa ja pääosin kirjoittamassa sarjassa on tapahtunut. Vuonna 2007 ensi kertaa esitetyllä ja parhaillaan uusittavalla ensimmäisellä kaudella espoolaispoliisi Rauni Väänänen (Ria Kataja) palasi lapsuutensa maisemiin Kemijärvelle elvyttääkseen välinsä isänsä (Risto Salmi) kanssa. 

Mutkaton kollega Aimo Peltoniemi (Vesa Kietäväinen) ja fundeeraava pomo Kaarlo Junni (Kari Väänänen) ravistelevat Raunista suurkaupunkilaista virkaintoa. Rempseä ryyppyremmi – neljän kopla – pitää huolta siitä, että poliisilla piisaa hommia.

Toisella, Väänäsen yksin käsikirjoittamalla kaudella realististen ihmissuhde- ja rikosjuonien rinnalla sykkii siunattu hulluus. Se saa ihmisiä paljastamaan itsestään uusia puolia. 

Niitä ihmeteltäessä kiroillaan niin, että hienohelmoja hirvittää.

Taivaan tulet on Ylen katsotuimpia sarjoja. Toisen kauden jaksojen ensiesitys ja kaksi pikauusintaa saivat yhteensä keskimäärin 1,3 miljoonaa katsojaa. Vastaaviin lukuihin ylsivät maaliskuussa päättyneen Pirunpellon viimeiset jaksot. Karjalan kunnailla (2007–12) -sarjan jaksoa ja pikauusintaa katsoi loppuvaiheessa yhteensä 726 000 katsojaa.

Luvut ovat melkoinen muistutus maaseutusarjojen vetovoimasta. 

Taivaan tulien myötä Kemijärvelle matkataan ihastelemaan tv:stä tuttuja paikkoja. Se antaa lohtua 2000-luvulla laturi- ja sellutehtaan menettäneen kaupungin asukkaille.

Tänä koleana syyskuun maanantaina Taivaan tulien ku­vaus­paikkoja on saapunut katsomaan bussillinen ruoveteläisiä ja tamperelaisia turisteja. 
Heitä saattava matkailuyrittäjä pysäyttää tuottaja Eräpuun matkalla kuvauspaikalle ja kysyy, ehtisikö Vesa Kietäväinen piipahtaa tervehtimässä vieraita reteän lappalaispoliisin hahmossa.

Eräpuu ei uskalla luvata mitään.  Tänään pitäisi kuvata vielä neljä kohtausta ja Kietäväinen on mukana jokaisessa. Eilen on kuvattu yöhän asti ja purkitettu 30 hengen joukkokohtaus. Kaiken kukkuraksi Kietäväisen kintereillä on tänään Poliisi-tv:n kuvausryhmä. 

Kolmannen kauden kuvaukset on aloitettu huhtikuussa 2012, ja niitä on tehty tuttuun tapaan noin kymmenen päivää kuukaudessa. ”Vuodenaikojen kierron halutaan näkyvän sarjassa”, Eräpuu sanoo.

’Perkeleellisintä on asua pitkään hotellissa”, Kari Väänänen tokaisee poliisipäällikkö Junnin toimiston viereen järjestetyssä kahvihuoneessa.  Poliisiasuinen näyttelijä-ohjaaja innostuu muistelemaan menneitä.

”Joskus Saksassa kuvatessa piti odotella tuntitolkulla hotellihuoneessa. Kun illan huuma alkoi kuulua huoneeseen, alkoi miettiä: lähdenkö baariin, lähdenkö baariin?”

Sitä huumaa Väänänen ei ole kaivannut enää aikoihin. 

Kemijärvellä lapsuutensa viettänyt mies lähti kaupungista vuonna 1968, kiersi Suomea ja maailmaa Brasiliaa myöden, kunnes sattui piipahtamaan lapsuutensa maisemissa. Kaipuu iski, ja lääkkeeksi luova mies kehitti Kemijärvelle sopivan sarjan.

Keväällä 2008 Väänänen muutti pysyvästi Tampereelta Kemijärvelle Taivaan tulien maskeeraajana työskentelevän Terhi-vaimonsa ja Oula-poikansa kanssa. Samalla maankuulu näyttelijä otti roolin Itä-Lapin elinmahdollisuuksien puolestapuhujana. 

Vuosien varrella paikallispatriootti on puhunut muun muassa Suomun lentomäen, Soklin kaivoksen, Sallan radan korjaamisen ja elokuvastudioiden rakentamisen puolesta.

Välillä hän on pitänyt meteliä Pasilan suuntaan, kun Yle on pohtinut Taivaan tulien jatkoa.  

Juuri nyt tulevaisuutta ei kuitenkaan ole aikaa miettiä. Tänään pitäisi vielä saada pari kohtausta kuvattua.

Kahvikupit tyhjenevät ja Peltoniemi, kaupunkilaispoliisi Hård (Jukka Peltola) ja asianajaja Auer (Ilkka A. Jokinen) astelevat lavasteisiin pitämään palaveria.

Kohtausta ruudulta katsova Väänänen imee sähkötupakkaa ja hörähtää: ”Auer, nyt näyttää että sä sammuisit sinne!”

Lounastauon jälkeen Junni on liekeissä. 

Humaltunut poliisipäällikkö hokee peilille ”You talking to me?”, kaappaa sisään tupsahtavan kanslistin kiivaaseen valssiin ja rynnistää käytävällä vastaan tulevan Hårdin ohi tämän asiaa kuuntelematta.

Roolihahmon kierrosluku tuntuu tarttuneen myös Väänäseen. 

”Onko kaikki valmista? Sanokaa aina heti kun on valmista, ettei tarvitse erikseen kysyä!”, ohjaaja vaatii ottojen välillä.

”Se on tavallista hermostuneempi, kun pitää näytellä ja ohjata samaan aikaan”, tuottaja Eräpuu kuiskaa takahuoneessa.

Kanslistia näyttelevän Marita Junnon jännityksen nähdessään Väänänen vetää henkeä ja jakaa rauhallisesti tukun selkeitä ohjeita. Kohta Kemijärven kunnan siivoustoimen ohjaaja suoriutuu vuorosanoistaan ilman takeltelua. 

Junno päätyi sarjaan kaverin houkuteltua hänet mukaan koekuvauksiin.

”Ensimmäisessä jaksossa vain kävelin taustalla kameran ohi”, hän kertoo.

Jokaisen kauden kuvauksiin on osallistunut parisensataa paikallista avustajaa. Silti pienetkään roolit eivät jää kylillä huomaamatta.

”Välillä on sanottu, että mitäs vilmitähti”, Junno kertoo.

Vesa Kietäväinen puhaltaa savua kir­peään syysilmaan Osuuskauppaan rakennetun studion lastauslaiturilla. Tampereen teatterin näyttelijä huokaisee. Päivä on ollut pitkä.

Turistit on morjestettu ruokatunnilla ja Poliisi-tv:lle on kuvattu materiaalia ”vaikka elokuvan tarpeiksi”. Vielä pitäisi tehdä yksi kohtaus.

Kietäväinen matkusti Kemijärvelle kuvauksiin ensimmäisen kerran vuonna 2005. Sen jälkeen noin joka kahdeksas kemijärveläinen on muuttanut kaupungista.

”Iltaisin kaupungilla ei liikahda lehtikään”, Kietäväinen sanoo.

Vaikka pikkukaupungeista valutaan työn perässä kasvukeskuksiin, syrjäseutujen kaipuu matkaa monen mukana. Sitä lääkitään sarjoilla, jotka herättävät tutun pikkukaupunkimiljöön henkiin.

Sodankylässä varttunut Kietäväinen iloitsee mahdollisuudesta palata pohjoisen maisemiin.

”Täällä on hyvä olla. Jos kaupungissa olisi työväenteatteri, tulisin heti takaisin.”

Toistaiseksi Kietäväisellä riittää töitä myös Taivaan tulissa. Kuuden jakson kolmoskauden kuvaukset päättyvät parin päivän päästä, mutta Yle on tilannut samanpituisen neljännen kauden. 

Jos se olisi Väänäsestä kiinni, se ei jäisi sarjan viimeiseksi kaudeksi.

’Minulla on jo päässäni runko sarjan viidennestä kaudesta, jossa olisi kuusi jaksoa”, ohjaaja sanoo Hotelli Kemijärven baarissa. On tiistaiaamu ja kuvaukset jatkuvat parin tunnin päästä.

Sitä ennen on aikaa rupatella Ylen draamabudjetista ja pik­ku­kaupungin mentaliteetista.

Väänäsen sähkötupakasta ottamat henkoset käyvät yhä kiivaammiksi.

”Jos viidesosa Suomen kansasta seuraa sarjaa ja Ylen rahoitus on varmalla pohjalla, en näkisi estettä sille, että viides kausi tehtäisiin.”

Omasta tulevaisuudestaan Väänänen ei ole huolissaan.

”Viime vuosina töitä on ollut tarjolla niin paljon, että osasta on pitänyt kieltäytyä.”

Väänäselle Taivaan tulet on ihmissuhde- ja yhteisödraama ja oikea tyylilajien sekametelisoppa. Eikä siinä kaikki.

”On tässä myös julistuksen tapainen: Me haluamme elää täällä syrjäseudulla, emmekä muuttaa väkisin ruuhka-Suomeen. Emme halua tänne mitään köyhäinapua, vaan mahdollisuuksia elättää itse itsemme.”

Kesäkuussa 2013 Kemijärveltä puhuu puhelimeen mies, jonka äänestä kuuluu pettymys.

Puoli vuotta sitten Kari Väänänen sai tietää, ettei Yle jatka Taivaan tulia neljännen kauden jälkeen. Perusteeksi kerrottiin tarinan tulleen loppuun.
Sarjan kuvaukset päättyvät syyskuussa ja viimeinen jakso nähdään ruudussa 1. tammikuuta 2014.

”On haikea olo porukan puolesta”, Väänänen sanoo nyt.

Sarjan lopettamispäätöstä tuoreeltaan kritisoinut ohjaaja ei enää syty sättimään Yleä. Ei se auta: päätetty mikä päätetty. Yksi toive Kemijärveläisellä kuitenkin olisi.

”Toivottavasti Sisä-Suomen ihmisen tarinalle on jatkossakin sijaa tv:ssä.” 

Omasta tulevaisuudestaan monialataiteilija ei ole huolissaan.

”Kyllä leipää löytyy tavalla tai toisella.”

Matti Rämö

Taivaan tulet keskiviikkoisin klo 21.00 TV2

X