Teksti:
Seuran toimitus

TOSI-TV-SARJA Sunnuntai-iltana Suomen Big Brother -talon ovet aukeavat uusille asukkaille jo kymmenettä kertaa. Television mittavimmassa ihmiskokeessa on tänä vuonna isot panokset: voittopotti on ensimmäistä kertaa 100 000 euroa.

Onko raha ainoa asia, mikä saa kilpailijat suostumaan vapaaehtoisesti kolmen kuukauden eristykseen ja tuotannon kehittelemiin mielivaltaisiin tehtäviin?

”Ihmisillä on eri motiiveja”, Big Brother Talk Shown juontaja Mari Sainio arvelee.

”Varmasti rahakin houkuttaa. Mutta osa haluaa mennä taloon myös oppiakseen asioita itsestään ja katsomaan, miten käyttäytyy siinä ympäristössä.”

Sainio oli alkuperäinen BB-juontaja vuosina 2005–06. Viime vuonna hän palasi ohjelman pariin juontamalla Big Brotherin julkkiskauden.

”Lähtökohta on erilainen, kun ohjelmassa on julkisuuden henkilöitä. Ainakin itsestäni tuntuu, että kiinnyn enemmän niihin kilpailijoihin, joista en entuudestaan tiennyt mitään.”

Kohtaaminen kaupassa

Mari Sainion kanssa Big Brotherin ohjaksiin hyppää tänä vuonna myös Sauli Koskinen, joka juontaa arki-iltaisin esitettävää Big Brother Extraa. Koskinen oli kilpailijana vuonna 2007 ja voitti koko kisan.

Sainio katsoi Sauli-kauden, vaikka ei itse ollut edes juontajana silloin.

”Muistan Saulin hyvin. Hän oli herttainen, empaattinen ja ihana”, Sainio hehkuttaa ja Koskinen virnistelee vieressä.

”Ja mehän tunnettiin toisemme jo ennen kuin mitään Big Brotheria edes oli tullut”, Sainio lisää.

”Joo, mä olin myyjänä vaatekaupassa, kun Mari tuli asiakkaaksi. Kysyin henkkareita…”

”Ja mulla oli ajokortissa 17-vuotiaana otettu kuva. Silloin tukan piti olla niin iso, ettei se mahtunut edes kuvaan. Sen Sauli muisti, kun tapasimme uudestaan myöhemmin”, Sainio sanoo ja nauraa.

Uusia twistejä

Juontajat näkevät talon asukkaat livenä katsojien tavoin vasta ensimmäisessä lähetyksessä, sitä ennen he ovat nähneet vain valokuvat ja lukeneet perustiedot. Vuoden 2005 jälkeen osanottajakuntaan on päätynyt toinen toistaan räväkämpiä tyyppejä.

”Se on luonnollinen kehitys. Ensimmäisessä BB:ssä oli iso juttu, jos joku vaikka pussasi toista. Kun ohjelma jatkuu pitkään, jotain uutta täytyy tulla. Myös viikkotehtäviin tulee uusia twistejä”, Sainio sanoo.

Juontajat myöntävät olevansa itsekin BB-faneja ja katsovansa ohjelmaa vapaa-ajallakin.

”Onhan se vähän sellainen juttu, että monet eivät tunnusta katsovansa ohjelmaa, mutta tietävät silti kaikki talon asukkaat”, Koskinen naurahtaa.

”Minulla ei ole sitä ongelmaa. Tunnustan, että olen jopa Los Angelesissa asuessani seurannut Suomen Big Brotheria netistä.”

Myös Sainio sanoo seuraavansa tiiviisti talon tapahtumia.

”Olen nähnyt jokaisen kauden ja elän tunteella mukana asukkaiden elämässä. Mielestäni juontajien pitää olla kilpailijoiden ystäviä.”

Koskinen on tyytyväinen saadessaan seurata talon tapahtumia ulkopuolelta.

”Olen iloinen, että lähdin aikoinaan kilpailijaksi. Mutta enää en astuisi taloon mistään hinnasta!” l

Juha Heinisuo

Big Brother alkaa, su 24.8. klo 20.00 Sub

X