Mark Rothko halusi ravistella taiteilijan ja katsojan välistä rajaa – antoi ohjeen, miten hänen teoksiaan tulisi katsella

Mark Rothko kuuluu taidehistorian tunnetuimpien abstraktien maalarien joukkoon. Dokumentin pääosaan nousee hänen taiteensa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yhdysvaltalainen Mark Rothko maalasi abstrakteilla töillään itsensä taidehistorian merkkihenkilöksi.

Mark Rothko kuuluu taidehistorian tunnetuimpien abstraktien maalarien joukkoon. Dokumentin pääosaan nousee hänen taiteensa.
Teksti:
Henri Waltter Rehnström

Mark Rothko (1903–1970) kuuluu taidehistorian tunnetuimpien abstraktien maalarien joukkoon. Uudessa dokumentissa keskitytään yhdysvaltalaisen Rothkon tinkimättömyyteen ja erityisesti ilmiömäiseen värien käyttöön. Pelkät värit eivät riittäneet, myös sävyjen piti olla täsmällisiä. Siksi Rothko halusi sekoittaa maalinsa itse.

Mark Rothko oli osa niin kutsuttua New Yorkin koulukuntaa, joka nosti päätään 1940-luvun lopulla. Toinen maailmansota oli vaikuttanut taiteilijaan niin vahvasti, että hän ei kyennyt enää piirtämään ihmisiä. Niinpä hänen taulunsa kehittyivät pikkuhiljaa esittävistä teoksista massiivisiksi värikenttämaalauksiksi.

Mark Rothkon maailma on mukaansatempaava dokumentti taiteilijasta, joka halusi ravistella taiteilijan ja katsojan välistä rajaa. Hän antoi ohjeen, että hänen teoksiaan tulisi katsella samalta etäisyydeltä ja korkeudelta, jossa hän oli ne maalannut.

Dokumentissa käydään läpi myös Rothkon henkilöhistoriaa, mutta pääosaan nousee hänen taiteensa, jonka voima piilee yksinkertaistetussa muodossa.

Mark Rothkon maailma, keskiviikko 17.4. klo 21.00, Teema & Fem

Lue myös: ”Museokortti on trendannut jo pitkään myös Tinderissä” – Taide- ja kulttuuriperintö saa yhä useamman näyttelyihin ja elämysten pariin

X