Teksti:
Seuran toimitus

SARJA ALKAA Metal Evolution -dokumenttisarjan mukaan eläimellisen metallimusiikin juuret ovat oopperassa ja jazzissa. Sarja vierailee myös hevi-Suomessa.

Hevissä tärkeintä on voima, jota ei voi kuvailla sanoilla. Sen avulla aggressiivisuutta voi vapauttaa turvallisissa oloissa, väitetään metallimusiikin historiaa käsittelevässä dokumenttisarjassa Metal Evolution.

”Siinä ei ole kyse väkivallasta vaan hauskanpidosta. Seuraavana päivänä (metallikeikan jälkeen) voi olla mustelmilla, mutta olo on kuin hyvän hieronnan jälkeen”, thrash metal -bändi Anthraxin kitaristi Scott Ian sanoo.

Musiikkikanava VH1:lle tehdyn dokumenttisarjan ensimmäisessä osassa käydään läpi sitä, missä ovat eläimellisen musiikkilajin juuret. Ensimmäiset metallistit ottivat parhaat kikkansa suureellisesta oopperasta, riffillä ratsastavasta bluesista ja svengaavasta jazz-rummutuksesta.

Sarjan luoja Sam Dunn ei ole runollinen dokumentaristi tai herkkä tilanteiden tallentaja. Hän on tehnyt hyvin perinteisiä dokumentteja Iron Maidenista ja Rushista ja vetänyt heavykulttuuria yhteen dokumentissaan Metal: A Headbanger’s Journey (2005).

Rasvalettinen hevihyypiö kuitenkin hallitsee oman musiikkikulttuurinsa ja tuo kameran eteen kuuluisat metallipäät – muun muassa Lemmyn, Slashin ja Bruce Dickinsonin – ja antaa hienosti valittujen musiikkinäytteiden puhua.

Dunn matkaa ympäri maailmaa hevikeskuksissa ja käy myös Helsingissä. Kymmenennessä jaksossa Nightwishin Tuomas Holopainen kertoo, miten mahtipontisella power metalilla voi nousta listojen kärkeen.

Hevarit pitävät ulkopuolisuudesta – siitä, että heidän likaista alakulttuuriaan vihataan. Viimeisen vuosikymmenen aikana hevi on elänyt kriisiä. Siitä on tullut hyväksyttyä musiikkia, jota vanhemmat soittavat ilomielin lapsilleen. Dunn myöntää:

”Me metallipäät olemme osa paljon isompaa tarinaa kuin olisin voinut kuvitella.”

Tero Kartastenpää

Metal Evolution alk. ma 8.10. klo 21.00 Teema

X